USA tühistas tõtlikult naftapuurimise keelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stena Don naftapuurtorn
Stena Don naftapuurtorn Foto: SCANPIX

Obama administratsioon tühistas plaanitust varem süvamerepuurimiste moratooriumi ja kinnitas, et uued keskkonna- ja turvareeglid on katastroofiohtu oluliselt vähendanud.

«Süvamerepuurimiste valdkond ei ole enam endine, koitnud on uus päev,» ütles USA siseminister Ken Salazar. «Tööstus peab täitma neile esitatud nõudmised ning kui keegi peaks neid eirama, tuleb arvestada tagajärgedega.»

Naftafirmad tegid algselt 30. novembrini kestma pidanud moratooriumi lõpetamise nimel tugevat lobitööd. Samas hoiatavad mõned neist, et valitsuse eilne otsus on vaid tähtsusetu žest.

Nimelt juhivad vaatlejad tähelepanu sellele, et firmadel seisab veel ees pikk protsess, enne kui tootmine täistuuridel jätkuda saab.

«Moratooriumi lõpetamine ja töö jätkamiseks vajalike puurimislubade väljastamine on kaks eri asja,» ütles Royal Dutch Shelli juht USAs Marvin Odum. «Nüüd peaks keegi korraldama selle, et ametkondadesse kogunenud puurimislubade taotlused uute reeglite valguses õigeaegselt läbi saaks vaadatud.»

Ameerika Naftainstituudi hinnangul on tegelik olukord selline, et kui ametkondadesse lubade töötlemiseks ja kinnitamiseks lisatööjõudu ei võeta, kestab moratoorium sisuliselt edasi.

USA nafta- ja gaasiregulaatori BOEMi uus juht Michael Bromwich ütles, et moratoorium lõpetati enneaegselt, kuna firmadel tuleb oma töös edaspidi arvestada uute ja ulatuslike reeglitega.

Muuhulgas tuleb neil esitada keskkonnamõju skeemid, kolmandate osapoolte hinnang kasutatavale tehnikale ning konkreetsed plaanid, mida plahvatuse korral teha kavatsetakse.

Samas pidi Bromwich tunnistama, et BOEMil ei ole Mehhiko lahe tarbeks veel täiendavat inspektorite kaadrit olemas. BP katastroofi järel kritiseeriti ametkonda teravalt selle eest, et keskkonnareegleid rakendati pealiskaudselt ning 4000 objekti kontrollimiseks oli palgal vaid 60 inspektorit.

Bromwich ütles eile, et BOEM on «töökuulutused» üles riputanud ning esitanud ka taotluse lisaraha saamiseks, millest neile palka maksta.

«Ma soovin, et neid oleks rohkem,» ütles ta.

Bromwichi sõnul võib iga firma, niipea kui uued nõuded täidetud, nüüd puurimise jätkamiseks avalduse esitada. Kui kaua see protsess aega võtaks, seda ta aga öelda ei osanud.

«Kõhutunne ütleb, et aasta lõpuks saab luba kinnitatud,» ütles ta.

Mõned keskkonnagrupid on juba jõudnud valitsuse peale vihastuda ja väidavad, et moratooriumi tõtliku lõpetamise näol on tegemist küünilise poliitilise mänguga novembrikuiste valimiste künnisel.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles