Grupp Hiina kommuniste nõuab tsensuuri lõppu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo vabastamisaktsioon.
Liu Xiaobo vabastamisaktsioon. Foto: Kin Cheung/AP

Grupp reformimeelseid Hiina kommuniste nõudis riigi keeruka tsensuuriaparaadi lammutamist ja poliitiliste reformide kiirendamist. Valitsus ruttas sõnumit summutama.

23 endist kompartei juhtfiguuri kirjutasid Hiina rahvakongressi alalisele komiteele avaliku kirja, milles kutsusid seadusandlikku kogu üles võtma vastu sõna- ja ajakirjandusvabadust edendavaid seadusi – mida konstitutsioonis küll lubatakse, kuid praktikas sageli eiratakse.

«Hiina poolt propageeritud rahvuslike sugemetega «sotsialistlik demokraatia» valmistab meile üha enam piinlikkust,» seisis kirjas. Ühtlasi nõuti kirjastajatele ja toimetajatele täielikku kontrolli raamatute ja ajalehtede sisu üle ning väljaannete trükieelse läbikammimise lõpetamist valitsuse poolt. Lõpp paluti teha ka internetitsensuurile.

Dokument avaldati eile hommikul Hiina suurima uudisteportaali sina.com’i blogiplatvormil. Paar tundi hiljem oli kiri sealt juba kadunud.

Mõned päevad varem oli vangistatud dissidendile Liu Xiaobole rahupreemia omistanud Nobeli komitee rõhutanud, et Hiinas ei austata põhiseadusega lubatud vabadusi.

Samal ajal on vaid paar päeva jäänud partei keskkomitee kaaluka koosolekuni, millele on eelnenud terve rida intrigeerivaid väljaütlemisi peaministri Wen Jiabao enda suust. Näiteks ütles Wen hiljuti CNNile, et vajadus «demokraatia ja vabaduse järele on väljakannatamatu».

Loomulikult ütlevad Hiina juhid aeg-ajalt ikka paar sõna demokraatia toetuseks, eriti kui esinevad välismaise kuulajaskonna ees. Siiski usuvad mõned vaatlejad, et Wen üritab ka tegelikult oma viimase kahe ametisoleku aastaga poliitilistele reformidele hoogu sisse anda.

Paljud analüütikud on aga seda meelt, et Nobeli preemia poolt tekitatud piinlikkusetunne võimendab vähemalt lühemas perspektiivis konservatiivseid hääli, mis on kiirete reformide vastu.

Kirjas pannakse ette, et eksperimendi korras võiks anda erakätesse reformimeelsed meediaväljaanded Southern Weekend ja Yanhuang Chunqiu. Radikaalseid muudatusi nõutakse partei propagandaosakonna töös, mis vastutab tsensuuri rakendamise eest.

Kirja autorite hulka kuuluvad teiste hulgas endine Mao Zedongi isiklik sekretär ja partei organisatsiooniosakonna juhataja asetäitja Li Rui, endine partei hääletoru People’s Daily toimetaja Huang Jiwei ja Zhong Peizhang, kes on endine kõrge propagandaosakonna ametnik.

Mõned rühmituse liikmed on seotud reformimeelse parteibossi Hu Yaobangiga, kes 1987. aastal välja visati. Kuigi mehed on ka varasemalt parteid kritiseerinud, ei ole tegemist dissidentidega.

«Sõna- ja ajakirjandusvabaduse teema on praegu tugevasti üleval,» ütles Zhan Jiang Pekingi välisuuringute instituudi rahvusvahelise ajakirjanduse kateedrist. «Loomulikult on need eakad mehed kõik teenekad kommunistliku partei liikmed, kes soovivad parteid päästa ja reformida. Ma usun, et neid tuleks kuulata.»

Ametlik uudisagentuur Xinhua tsiteeris hiljuti partei tõlke- ja tekstitöötluse osakonna juhataja asetäitjat Yu Kepingi – kes on muuseas kirjutanud ka populaarse demokraatia-teemalise raamatu – kelle sõnutsi tulevat partei koosolekul arutusele ka poliitilised reformid.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles