Tsipras: suutsime vältida kõige hullemat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras Foto: SCANPIX

Kreeka peaminister Aleksis Tsipras jäi pärast raskeid läbirääkimisi euroala valitsusjuhtidega optimistlikuks ja nimetas saavutatud kokkulepet võimaluseks aidata riik taas jalule.

«Olime väga raskete valikute ees, langetasime vastutusrikkaid otsuseid selleks, et vältida Euroopa kõige äärmuslikumate konservatiivsete ringkondade nõutud vahendite käikulaskmist,» ütles Tsipras, vahendab BNS.

Ta märkis, et Kreeka suutis vastu seista kavale viia Kreeka riigilt rekvireeritavad varad välismaale ja lisas, et [läbirääkimistele eelnenud] rahanduslik kägistamine ja pangandussektori kokkukukkumine oli plaan, mida oli kaua ja detailselt kavandatud ning osaliselt käiku lastud.

Tsipras rõhutas, et suutis välja rääkida tingimused Kreeka võlgade restruktureerimiseks ja tagas vahendid keskpikas perspektiivis laenumaksete finantseerimiseks.

Eurotsooni liidrid jõudsid esmaspäeva hommikul 17 tundi kestnud tippkohtumisel kokkuleppele Kreeka abipaketi ja reformikava üle, teatas Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.

Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk ütles pressikonverentsil, et euroala valitsusjuhid jõudsid kokkuleppele alustada läbirääkimisi rahvusvaheliste institutsioonidega ning peatselt alustatakse ka kõnelusi Kreekale vaherahastamise pakkumiseks. Tusk tänas oma sõnavõtus Euroopa Komisjoni juhti Junckerit ja euroala rahandusministrite eesistujat Jeroem Dijsselbloemi, kelle panus Tuski sõnul oli kokkuleppe saavutamiseks primaarne.

Rahandusministrite eesistuja Jeroen Dijsselbloem ütles, et pärast pikki läbirääkimisi jõuti kokkuleppele fondi loomises Kreeka varade ülekandmiseks, mis hakkab neid varasid kas müüma või nende kasutamisest tulu teenima. Samuti tuleb Dijsselbloemi sõnul järgnevalt kokku leppida Kreeka pankade rekapitaliseerimise plaanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles