Euroala närvid on läbi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Eurotsooni rahandusministrite ja valitsusjuhtide koosolekud hakkavad minetama «euroopalikku» viisakust ja vaoshoitust.

Liidrite närvid on läbi ning täna hommikuse seisuga pole jätkuvalt selge, kas leebet lähenemist pooldavad liikmesriigid suudavad jõuda Angela Markelit ja teisi Kreeka suhtes kriitiliselt meelestatud poliitikuid rahuldava tulemuseni.

Nagu kirjutab Financial Times, tõotas Prantsuse president Francois Hollande iga hinna eest diilini jõuda ning hoiatas, et kaalul pole üksnes Kreeka koht Euroopas, vaid «meie kontseptsioon Euroopast».

Angela Merkel sõnas aga süngelt, et «mis iganes hinnaga» lepet ei tule ning Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) käikulaskmine Kreeka päästmiseks toimub vaid teatud tingimustel – mis on alles põhjalikul kaalumisel.

Prantsuse-Saksa patiseis ähvardab rikkuda Merkeli ja Hollande’i viimasel ajal paranenud suhteid. Teatud hetkel läks vaidlus rahandusministrite vahel niivõrd teravaks, et ühe osaleja sõnutsi oli atmosfäär «vägivaldne».

Laupäeva õhtul katkes eurogrupi koosviibimine pärast seda, kui Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble valas välja viha Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi peale.

Näitena tekkinud pingete tõsidusest hoiatas Luksemburg Saksamaad, et Grexiti pealesurumine võib tuua kaasa «sügava konflikti Prantsusmaaga». Luksemburgi välisminister Jean Asselborn ütles ajalehele Süddeutsche, et kui Saksamaa Kreeka poolt pakutud reformiettepanekuist kinni ei haara, on see «saatuslik Saksamaa reputatsioonile Euroopa Liidus ja maailmas.»

Samal ajal lubas Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, et «võitleb diili nimel viimase millisekundini.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles