Eurogrupi ettepanekuis paluti liidritel kaaluda ka ajutist Grexitit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Euclide Tsakalotos.
Kreeka rahandusminister Euclide Tsakalotos. Foto: SCANPIX

Eurogrupi pühapäeval koostatud ettepanekutes soovitatakse euroala liikmesriikide juhtidel arutada ka Kreeka võimalikku ajutist väljumist euroalast, selgub Associated Pressini jõudnud ettepanekute dokumendikavast.

Kõnealuse neljaleheküljelise dokumendikava (inglisekeelne dokument lisatud siia) koostasid euroala rahandusministrid pühapäeval ning ministrite hinnangul tuleks Kreekale pakkuda «kiireid läbirääkimisi euroalast ajutiseks lahkumiseks koos võlakoorma võimaliku ümberstruktureerimisega», kui Kreeka kolmandas abipaketis kokkuleppele ei jõuta.

See punkt oli dokumendis asetatud sulgudesse, mis tähendab, et rahandusministrid ei jõudnud selles küsimuses kokkuleppele ning paluvad riigipeadel selle kaalumist.

Soome rahandusminister Alexander Stubb möönis, et eurogrupi kohtumisel pühapäeval arutati ka Kreeka ajutist väljumist euroalalt juhul, kui abipaketi küsimuses kokkuleppeni ei jõuta, kirjutas Soome ajaleht Helsingin Sanomat. Ajalehe andmeil sisaldus kõnealune ettepanek ka eurogrupi ettepanekute dokumendikavas.

«Nüüd antakse riigipeadele ja valitsusjuhtidele võimalus vaadata see dokument rahulikult läbi ja vaatame, mis sellest dokumendist siis järele jääb,» lisas minister.

Stubbi sõnul on nüüd Kreekal kaks valikuvõimalust, millest esimene on võlapaketi heakskiitmine ja rakendamine. «Need on sellised otsused, mis lähevad märgatavalt - ja rõhutan siinkohal märgatavalt - kaugemale kui ettepanekud, mille kreeklased rahvahääletusel tagasi lükkasid. Seega saab nende rakendamine olema Kreeka valitsusele poliitiliselt üsnagi suureks väljakutseks,» nentis ta.

«Teiseks valikuks on siis mingil moel euroala liikmesuse külmutamine,» lisas ta.

Eurogrupi hinnangul vajab Kreeka rahastust 82-86 miljardi euro ulatuses.

Dokumendikavas sisaldusid ka hulk Kreeka peaministri Alexis Tsiprase lubadusi suruda mõne päeva jooksul läbi mitmed kasinusmeetmed. Euroala juhid võtavad vastutasuks kohustuse alustada uusi läbirääkimisi Kreekale kolmanda abiprogrammi osutamiseks.

AP-ni jõudnud dokumendis kirjutatakse muu hulgas ka sellest, et juhul, kui abipaketi kõnelustel leppeni ei jõuta, siis võidakse Kreekale pakkuda ajutist pausi euroala liikmesusest.

Euroala tippkohtumine algas pühapäeva õhtul ning dokumendikavas sisalduvad eurogrupi ettepanekud on liidrite vaheliste kõneluste aluseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles