Stora Enso tõmbab kokku kõikjal

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eile Paikuse saeveski sulgemisest teatanud Stora Enso kavatseb kogu grupis puidu tootmise ja töötlemise koomale tõmmata.

Soomes, Saksamaal, Rootsis, Venemaal ja Baltimaades kokku 1700 töötaja teenetest loobuv Stora Enso jätab detsembris Eestis tööta 127 inimest, kirjutab

Äripäev

.

Eile hommikul Paikuse saeveski töötajatele koondamisteate viinud Stora Enso Timberi juhi Hannu Kasurineni sõnul võitlevad nad sel viisil üldise nõudluse vähenemisega.

«Peale selle, et tooraine hinnad on tõusnud, on oluline see, et SKP ja ettevõtlusaktiivsus on üldises languses. See on nii Eestis, Soomes ja ka USAs. Seetõttu on vähenenud nõudlus meie toodangu järele,» selgitas Kasurinen ja lisas, et eriti puudutab vähene nõudlus ehitusvaldkonda.

RMK: Paikuse saeveski sulgemine on halb uudis

Riigi Metsamajanduse Keskuse turundusjuht Ulvar Kaubi sõnul mõjutab Venemaa puidutollide tõus 1. jaanuarist kogu Eesti metsatööstust.

«Soome ja Rootsi firmad hakkavad kohalikult turult puitu ostma ja Balti riigid jäävad kiiluna vahele, sest nad muutuvad Venemaa varustamise äralangemisega vähem atraktiivseks ja ostuhuvi on äärmiselt kehv,» lisas ta.

Rootsi ja Soome metsatöötlejad nimelt koondavad oma tootmise kodumaale ja eelistavad kodumaist puitu.

Kaubi selgitas, et kuna Eesti mets on väga mitmekesine ja siin ei ole selliseid palgipõlde nagu ida pool ja Lõuna-Ameerikas, on Venemaa palgi ärakukkumisega raskem müüa ka paberi- ja küttepuud, sest palki on Eestis ka oma saetööstuse tarbeks vähe.

Ka on puiduhinnad 50 protsenti kukkunud. «Ainukesena ei ole kukkunud küttepuude hind, mis on samale tasemele jäänud,» lisas Kaubi.
«On raske aasta ja järgmine tuleb raskem. Pikki kokkuleppeid ei sõlmita, on ühe kuu lepingud ja raske on kuskilt saada paremaid hindu,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles