Kreeka ettepanekud sisaldavad pensionikärpeid ja käibemaksutõuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka tänav
Kreeka tänav Foto: SCANPIX

Kreeka valitsus esitas võlausaldajatele neljapäeva õhtul uued ettepanekud ning avaldas hiljem 13-leheküljelise dokumendi reformikavaga abipaketi saamiseks.

"Kreeka ettepanek sisaldab riigi rahavajaduse katmist kolmeks aastaks, võlakohandamist ja 35 miljardi euro suurust investeerimispaketti," ütles valitsusallikas.

Kreeka ettepanekud sarnanevad laenuandjate esitatud ettepanekutele enne läbirääkimiste katkemist juuni lõpus. Ettepanekud sisaldavad mitmete kaupade ja teenuste käibemaksu tõstmist ning pensionikärpeid, samuti laevandus-, ettevõtte- ja luksusmaksu tõstmist ning jõulist tegevust maksudest kõrvalehoidmise vastu. Ateena lubab suurendada käibemaksu laekumisest saadavat tulu ühe protsendi võrra sisemajanduse koguproduktist (SKP).

Ettepanekud sisaldavad ka valitsuse lubadust soovitada kreeklastel varakult pensionile jäämisest loobuda. Samuti lubab valitsus paluda pensionäridelt senisest suuremaid rahalisi sissemakseid.

Ateena on andnud järele nõudmisele müüa järelejäänud aktsiad telekomifirmas OTE ning lubanud korraldada Piraeuse ja Thessaloniki sadamate erastamiseks enampakkumise enne oktoobrit.

Kaitsekulutusi soovib Kreeka kärpida 100 miljoni euro võrra sel ja 200 miljoni võrra järgmisel aastal. Kreeditorid olid nõudnud 400 miljoni suurust kärbet. Kõigile saartele kehtiva 30-protsendise maksusoodustuse tühistamise asemel, mida nõuavad kreeditorid, pakub Ateena selle tühistamist vaid rikkamate ja turistide seas populaarsemate puhul.

Ateena esitas kolmapäeval ametliku taotluse Euroopa stabiilsusmehhanismilt (ESM) kolme-aastase laenuprogrammi saamiseks, ent ei ole veel täpsustanud küsitud laenusummat.

Euroopa Komisjon oli 35 miljardi euro suuruse majanduskasvu edendamise paketi Kreeka jaoks juba valmis pannud.

Kreeka valitsus palub täna parlamendilt volitusi peaminister Alexis Tsiprasele ja teistele ametiisikutele uute ettepanekute alusel läbi rääkimiseks, edastas riiklik uudisteagentuur ANA.

Kreeka valitsus soovib pidada laenuandjatega kõnelusi riigi võlakoorma restruktureerimise üle, ent Saksamaa on välistanud võlgade osalise kustutamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles