Molycorp Silmeti kahjum kasvas mullu 1,6 miljonile eurole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Molycorp Silmeti juht David O’Brock.
Molycorp Silmeti juht David O’Brock. Foto: Sander Ilvest

Metallurgiakontserni Molycorp Eesti tütarettevõte Molycorp Silmeti kahjum kasvas mullu 1,6 miljoni euroni, aasta varem oli kahjum 1,4 miljonit.

Ettevõtte 2014. aasta müügikäive oli 50 miljonit eurot - 22 protsenti vähem kui 2013. aastal. Käive oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes väiksem seoses müügihindade alanemisega kogu tootevaliku osas ning ka vähenenud müügimahuga. Puhaskahjum oli mõjutatud ka laovarude - tooraine ja valmistoodangu väärtuse allahindlusega aasta lõpus, seisab majandusaasta aruandes.

Varusid on 2014. aasta jooksul alla hinnatud 1,8 miljoni euro võrra. Aastal 2013 oli vastav allahindlus 7,7 miljonit eurot.

2014. aasta tulemust mõjutas ettevõtte hinnangul tugevalt ka euro kursi langus USA dollariga võrreldes, suurendades märgatavalt valuutakursi muutmisest tekkinud kulu.

2015. aasta maikuus tehti emaettevõttele Molycorp Minerals 2,6 miljoni USA dollari suurune laenu tagasimakse. Uueks laenu saldoks jäi 1,9 miljonit USA dollarit, ülejäänud laenu lõpptähtaeg 31. detsember 2018 ei muutu.

Seoses aastal 2013 tekkinud kahjumiga, tehti 2014. aastal investeeringuid kokku vaid summas 2 miljonit eurot, keskendudes peamiselt tööohutuse, efektiivsuse, paindlikkuse ning tootmisvõimsuse suurendamisele.

Molycorp Silmeti emafirma on viimased kolm aastat olnud igas kvartalis kahjumis. Juunis ütles Molycorp Silmeti juht David James O’Brock-Kaljuvee Äripäevale, et Eesti haru emafirma raskused ei mõjuta.

"Meisse see siin Eestis ei puutu. Me oleme Eesti seaduse järgi iseseisev ettevõte. Meie igapäevased tehingud ei sõltu emaettevõttest selles mõttes, et nemad ei rahasta meid igapäevaselt. Me peame ise tooraine otsima ja ostma ning oma arved maksma. Eestis on firma tugev," ütles O’Brock-Kaljuvee.

Metallurgiakontsern Molycorp teenis mullu 475,6 miljoni dollari suuruse käibe juures 622,9 miljonit dollarit puhaskahjumit.

Juunis sõlmis Molycorp põhiliste kreeditoridega leppe, mille alusel restruktureeritakse kontserni 1,7 miljardi dollari suurune võlg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles