Valitsustele nuhktarkvara loov ettevõte langes ise häkkerite ohvriks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hacking Teami veebileht on offline
Hacking Teami veebileht on offline Foto: hackingteam.it

Paljude maailma riikide valitsustele nende kodanike arvutite jälgimistarkvara tootev Itaalia ettevõte Hacking Team langes ise häkkerite ohvriks, nagu selgub pühapäeva hilisõhtul avaldatud file’idest.

The Wall Street Journali teatel  selgub avaldatud dokumentidest, et ettevõttelt on jälgimistarkvara ostnud sellised riigid nagu USA, Sudaan, Egiptus ja Venemaa. Hacking Team  ehk HT S.r.l. on üks vähestest ettevõtetest maailmas, mis õiguskaitseorganitele selliseid järelevalve tööriistu toodavad.

Loodav tarkvara on vägagi sarnane sellele «pahavarale», mida loovad kriminaalid ohvrite arvutitest andmete näppamiseks. Summad, mis sellel turul liiguvad, on tohutud – aastal 2011 arvati käibeks olevat koguni 5 miljardit dollarit.

Hacking Team ise on öelnud, et tema loodav legaalne pahavara on nii võimas, et võimaldab uurijail saada objektidelt informatsiooni ka siis, kui need on oma suhtluse krüpteerinud. Samuti lubab ta oma veebilehel, et ei müü tarkvara riikidele, mille valitsused võivad seda kasutada inimõiguste rikkumiseks.

Aastal 2011 ütles ettevõtte asutaja Marco Valleri The Wall Street Journalile, et selle tegevus on täielikult kooskõlas rahvusvahelise õigusega. «Nii Euroopal kui USA-l on must nimekiri riikidest, mis ei ole nii sõbralikud. Meil on luba müüa ainult sõbralikele riikidele,» sõnas ta.

Samas avastas Toronto ülikool juba 2014. Aastal märke sellest, et Hacking Teami tarkvara on jõudnud selliste riikidele jõustruktuuridele nagu Etioopia, Sudaan, Omaan ja Egiptus. Sel pühapäeval paljastatud arved näitavad ettevõtte äri teiste seas Sudaani, Azerbaidžaani, USA, Uus-Meremaa, Venemaa ja Egiptusega.

Hacking Team’i pressiesindaja Eric rabe ütles, et ettevõte veel uurib avaldatud dokumente ja ei kinnita nende ehtsust. «Leiame, et toimunud on illegaalne rünnak ja vargus, mis on kindlasti seaduserikkumised,» lisas ta.

Ühtlasi palus ettevõte oma klientidel lõpetada asjaolude selgumiseni igasugune jälitustegevus nende loodud tarkvara abil.

Ettevõtte veebileht teatas teisipäeva ennelõunal, et on  probleemide tõttu offline-režiimil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles