Füüsikaprofessor: kliima soojenemine on tohutu pettus

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Termomeeter.
Termomeeter. Foto: Caro / Scanpix

Califonia Ülikooli emeriitprofessor Harold Lewise sõnu on kliima soojenemine suurim ja edukaim pettus, mida ta oma pika füüsikuelu jooksul näinud on.


Lewis ütles seda oma hiljuti tehtud avalduses Ameerika Füüsikute Ühendusest tagasiastumiseks. Ühendus on professori sõnul tohutult muutunud alates sellest, kui ta 67 aasta eest sellega liitus. Nüüd on seal valitsev raha jõud, vahendas Telegraph.co.uk.

«Minu endine aastatepikkune uhkus Ameerika Füüsikute Ühenduse liikmeks olemisest on muutunud häbiks ja olen sunnitud, sugugi mitte heameelega, esitama teile oma lahkumisavalduse ühendusest,» kirjutas Lewis. «See on muidugi globaalse soojenemise pettus, mis neelab (sõna otseses mõttes) triljoneid dollareid, mis on rikkunud nii palju teadlasi /.../ See on suurim ja kõige edukam pseudoteaduslik pettus, mida ma oma pika füüsikuelu jooksul näinud olen.»

Professori väitel on ühendus aktsepteerinud korruptsiooni normina. Ühenduse seisukohad kliimamuutuse kohta kirjutasid kiirustades vaid mõned selle liikmed ning igasuguseid eriarvamusi sel teemal püütakse maha suruda.

«Ameerika Füüsikute Ühenduse peakorteri skeemitamine on nii kummaline, et sellele ei saa olla lihtsat seletust,» kirjutas Lewis. «Mõned on arvanud, et füüsikud ei ole tänapäeval nii targad kui kunagi, kuid minu meelest ei ole küsimus selles. Ma arvan, et selle taga on raha, täpselt see mille eest Eisenhower hoiatas poole sajandi eest.»

«See on oluline hetk teaduse ajaloos,» kommenteeris professori avaldust meteoroloog ja blogija Anthony Watts. «Kirjeldaksin seda kirjana, mis on samas suurusjärgus Martin Lutheri omaga, kui ta oma 95 teesi Wittenburgi kiriku uksele naelutas.»

«Sõna «pettus» kasutamine on naeruväärne,» kommenteeris Lewise kriitikat Ameerika Füüsikute ühenduse president, professor Curt Callan. «Lükata kõrvale paljude ausate, töökate teadlaste töö, nimetades seda pettuseks, on lihtsalt rumal,» vahendas Express.co.uk Callani sõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles