Poola PiS ei kavatse valimisvõidu korral euro nimel pingutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromündid
Euromündid Foto: SCANPIX

Poola konservatiivne opositsioonierakond Seadus ja Õiglus (PiS) teatas neljapäeval, et ei kavatse eurotsooniga liitumise nimel tööd teha, kui erakond võidab septembrisse kavandatud parlamendivalimised.

«Minu valitsus...ei töötaks kindlasti euro käibelevõtu nimel Poolas,» ütles PiSi peaministrikandidaat Beata Szydło Varssavis ajakirjanikele.

«Unustage see halb idee, kui te ei soovi just Poola muutumist teiseks Kreekaks,» lausus Poola seimi liige ja PiSi aseesimees esmakordselt eurot kampaaniateemaks tõstes.

Peaministriks saamise järel oleks Szydło sõnul üks tema esimesi otsuseid kaotada eurole üleminekuga tegeleva valitsusvoliniku ametikoht.

Poola ei tohiks ühineda eurotsooniga enne, «kui see ajab joonde oma probleemid», lausus PiSi aseesimees.

Peaminister Ewa Kopacz ütles Szydło märkusi kommenteerides, et Kreeka probleeme ei tekitanud euro, vaid populistlike valitsuste «lubadused ja rahajagamispoliitikad».

Hiljutiste arvamusküsitluste kohaselt ei toeta 70 protsenti poolakatest euro kasutuselevõttu.

Kesk-Euroopa suurima ja elujõulisema majandusega Poola on kohustatud Euroopa Liidu liitumislepinguga euro kasutusele võtma, ent selle jaoks ei ole paika pandud kindlat tähtaega.

Alates 2007. aastast Poolat juhtinud liberaalne Kodanikeplatvorm (PO) on lubanud, et Varssavi täidab enne selle aasta lõppu eurotsooniga liitumiseks vajalikud Maastrichti kriteeriumid.

Samas on PO juhid öelnud, et Poola liitub euroalaga vaid siis, kui selle võlaprobleemid on lahendatud.

POsse kuuluva Kopaczi sõnul on populism alati halb, isegi valimiskampaanias. Peaminister viitas PiS-i lubadustele vähendada makse ja suurendada peretoetusi. «Rahajagamispoliitikad ja lubadused (...) lõpevad alati Kreeka-stiilis stsenaariumiga. Ma ei taha Kreeka juhtumit Poolas näha,» lausus ta.

Poola sügisesed parlamendivalimised tõotavad tulla tasavägised. PiS on viimastel kuudel arvamusküsitlustes POst möödunud. Konservatiividele on andnud arvestatava tõuke nende kandidaadi Andrzej Duda võit maikuus peetud presidendivalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles