Järgmine hoop võib Kreekale tulla täna Euroopa Keskpangalt

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile toimunud eurotsooni pooldajate demonstratsioon, kus lipule on kirjutatud "jah".
Eile toimunud eurotsooni pooldajate demonstratsioon, kus lipule on kirjutatud "jah". Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga täna kogunev nõukogu võib teha otsuse, mille tagajärjel võivad mõned Kreeka suurimad pangad kokku kukkuda, kirjutab Financial Times.

Pühapäeval otsustas EKP jätta Kreekale antava erakordse likviidsusabi senisele tasemele, mis on 89 miljardit eurot.

Kuna Kreeka täieliku maksujõuetuse risk järjest kasvab, võib nõukogu alandada Kreeka pankadele antavate laenude tagatiseks olevate võlakirjade ning valitsuse poolt tagatud varade väärtust. See tähendab, et pangad peavad leidma kas lisatagatisi või vähendama likviidsusabi mahtusid. Mõned keskpanga ametnikud kardavad, et Kreeka neli suurimat panka ei pruugi seetõttu seda nädalat üle elada.

Isegi siis, kui pangad jäävad suletuks esmaspäeva hommikuni ning pangaautomaatidest võivad inimesed võtta vaid 60 eurot päevas, kardavad keskpanga ametnikud, et mõned pangad võivad olla nii nõrgad, et nädala lõpuni vastu ei pea.

Keskpanga juhid räägivad nüüd juba ka avalikult Kreeka võimalikust lahkumisest eurotsoonist.

«Kreeka lahkumine eurotsoonist, mis seni on olnud teoreetiline teema, pole kahjuks enam välistatud,» ütles EKP juhatuse liige Benoît Cœuré ütles eile Prantsusmaa ajalehele Les Echos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles