Foto: selline udukogu jääb järele lõpuni põlenud tähest

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kustunud tähest järele jäänud udukogu
Kustunud tähest järele jäänud udukogu Foto: ESA/Hubble & NASA

USA kosmoseagentuuri NASA ja selle Euroopa sõsarasutuse ESA kosmoseteleskoop Hubble võimaldas jäädvustada foto Maast 4000 valgusaasta kaugusel Skorpioni tähtkujus asuvast planetaarsest udukogust NGC 6153, mis on ilmekaks näiteks sellest, mis jääb järele oma kütuse lõpuni põletanud umbes päikese-suurusest tähest.

Kergelt sinakat vinet meenutav ellipsikujuline pilv pakub teadlastele erilist huvi seetõttu, et sisaldab erakordselt suures koguses selliseid elemente nagu neoon, hapnik, süsinik, kloor ja argoon ning Päikesega võrreldes ligi viis korda enam lämmastikku, teatas ESA.

Põhjus arvatakse olevat selles, et see täht juba moodustus Linnutee äärealadel lihtsalt teiste koostisega kui siinknadis olev Päike.

Fotol on näha, kuidas kustunud päikese välised kihid on kosmoseavarustesse laiali paisatud ning tähe ereda ja kuuma tuuma kiiratud ultravioletvalgus on nende osakesed ergastanud ja ioniseerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles