Mida kujutab endast ikkagi Microsoft Edge

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internet Exploreri järglane on Edge
Internet Exploreri järglane on Edge Foto: Microsoft

Armastan ja vihkan - selliseks on peetud kogu maailma ja Microsofti peagi ajalooks saava arhailise veebibrauseri Internet Exploreri vahelist suhet. Tehnoloogiahiiu verivärske lehitseja jõuab kasutajateni juba 29. juulil koos uue Windows 10 platvormiga ning on asjatundjate hinnangul tubli samm edasi lihtsuse ja kerguse suunas.

Kuigi ka Edge kasutab protsesside sügavuses jätkuvalt Internet Exploreri brauseri mootorit, siis asjatundjate hinnangul meenutab senist veebilehitsejat vaid tuttav e-logo - uus minimalistlik brauser on loodud vaid ühe eesmärgi nimel: surfamiseks. Testid on näidanud, et uus brauser suudab avada edukalt kaasaegseid veebilehti ja saab Javascriptiga hakkama võrdväärselt konkurendi Google Chrome'iga, vahendab International Business Times.

Uus brauser on kergem, kiirem ja lihtsam, sellesse on juba sisse ehitatud PDF-i ja Flashi tugi ning mõlemad on seotud ka Windows Update'iga versioonide uuendamiseks. Otsingute hõlbustamiseks on brauserisse sisse ehitatud digitaalne häälabimees Cortana. Kui küsida lehitsejalt, kui vana on Brad Pitt, siis saab ka kiire vastuse. 

Kasutajad saavad brauserivaadetest teha kerge vaevaga ekraanitõmmiseid, teha märksmeid otse veebilehtedele ja tehtut teistega jagada ning salvestada hilisemaks vaatamiseks linke. Selles on isegi Safari kasutajatele tuttav spetsiaalne lugemise režiim, mis lükkab taustale mittevajaliku sisu.

Praegu kasutuses olev Internet Explorer jääb samas kasutusse ka Windows 10 operatsioonisüsteemi saabumisel. Microsoft on nimelt otsustanud, et Edge ei saa olema IE asendaja ning kuna paljud inimesed vajavad vanu funktsionaalsusi ning olemasolevad  süsteemid, rakendused ja veebilahendused on loodud IE nõudeid arvestades, siis jääbki alles ka vana veebilehitseja. 

Microsoft loodab, et aastaks 2018 kasutab Windows 10 platvormi ja koos sellega aasas olevad Edge brauserid ligi miljardi kasutajat. Hetkel näitab maailmastatistika, et arvutites on Internet Explorer jätkuvalt kasutatavaim veebilehitseja 55-protsendise osakaaluga, järgnevad Chrome 26, Firefox 12 ja Safari 5 protsendiga. Kui võtta statistikasse juurde ka teised seadmed, näiteks mobiilid, siis on selge liider Google Chrome 43-protsendise osakaaluga, Safari näitaja on sel juhul 13,8 ja IE oma 13,09.

Asjatundjate hinnangul on aga selge, et Microsoft on kasutajaid kuulda võtnud ja loonud puhta ja lihtsa brauseri, mida alati saada on tahetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles