«Vanaema Ateenas» silmitsi elu keerukaima küsimusega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protest kasinusmeetmete vastu Kreeka parlamendi ees.
Protest kasinusmeetmete vastu Kreeka parlamendi ees. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Kuid ja isegi aastaid on kõrgesti haritud ökonomistid ja analüütikud kõvasti kukalt kratsinud, et Kreeka kriisi keerdkäikudest kasvõi natuke aru saada – ning nüüd peab vanaema võtma kätte ja hääletama, kirjutab Bloomberg Business.

5. juulil rahvahääletusele tulev küsimus ei ole lühemate killast ning kätkeb endas nelja rahvusvahelise institutsiooni nimetusi. Kodanikel palutakse väljendada oma arvamust kahe ülimalt tehnilise dokumendi kohta, mida enne referendumi väljakuulutamist ei avalikustatud ning mis alles eile kreeka keelde tõlgiti.

Mis veelgi hullem – nad ei pruugi enam läbirääkimiste laual ollagi. Nagu ütles eile õhtul BBC reporteritele Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde, «puudutab referendum juriidilises mõttes ettepanekuid ja lahendusi, mis enam ei kehti.»

Toome lugejateni mitteametlikus tõlkes Kreeka referendumi küsimuse:

«Käesolevaga palutakse Kreeka rahval otsustada, kas nad nõustuvad lepinguprojekti dokumendiga, mille esitasid Euroopa Komisjon, Euroopa Keskpank ja Rahvusvaheline Valuutafond 25. juunil toimunud eurogrupi koosolekul ning mis koosneb kahest dokumendist:

Esimene dokument kannab nime «Reformid käimasoleva programmi lõpuleviimiseks ja edaspidiseks» ning teise dokumendi nimi on «Võla jätkusuutlikkuse eelanalüüs».

- Need kodanikud, kes institutsioonide ettepaneku tagasi lükkavad, peavad hääletama «Ei nõustu / Ei».

- Need kodanikud, kes institutsioonide ettepaneku vastu võtavad, peavad hääletama «Nõustun / Jah».»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles