Vitsur: Kreeka valis lõputu õuduse asemel õudse lõpu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Majandusanalüütik Heido Vitsuri sõnul on jaanuari lõpus kasinusmeetmete vastase platvormi abil Kreeka peaministriks tõusnud Alexis Tsipras valinud riigi lõputu majandusõuduse asemel õudse lõpu.

Vitsuri hinnangul ei olnud Kreeka reedeõhtune võlalepet puudutav otsus üllatav. «Kui Tsiprasest rääkida, siis siin oli dilemmaks see, kas lõputu õudus või õudne lõpp. Radikaalsem Tsipras valis õudse lõpu,» kommenteeris Vitsur BNSile ummikusse jooksnud laenukõneluste viimast seisu.

«Need on kõik poliitilised otsused, mitte majanduslikud, sest juba aastaid oli selge, et Kreeka seda võlga tasuda ei suuda – vähemalt mitte selle graafiku alusel ja mitte sellise intressiga võlga. Ja teiseks: Kreekal – niipalju kui ta on olnud Euroopa Liidus ja eurotsoonis – ei ole õnnestunud oma konkurentsivõimet Euroopa turul ei suurendada ega isegi hoida,» selgitas Vitsur.

«Tuletagem meelde seda, et ka eelnevate peaministritega ei suudetud võlga kontrolli all hoida. Võib-olla oleks majanduse taastumine tulnud pärast seda, kui oleks järgitud kokkuhoiuprogrammi. Kreeka laenuprogrammi ja majanduse taastumise programmi on kritiseeritud ju algusest peale ja see on usu küsimus: kas usutakse, et seda programmi järgides oleks Kreeka olukord parem või mitte. Mina igatahes väga kahtlen, sest puht majandusteoreetiliselt oleks ta võinud töötada, aga reaalses ühiskonnas ta ju ei tööta,» märkis Vitsur.

«Kogu selle segase loo juures võib arvestada ainult kahe asjaga. Esiteks: Eesti ei ole ainukene – ma ei ütleks isegi «ohver», vaid – võimalik kahjukannataja selles. Euroopa Liit ja Euroopa Keskpank on olnud mitte Kreeka kriisi, vaid möödunud kriisi käigus küllaltki leidlikud. Nii et ma ei usu, et sellest tuleks väga suur tagasilöök. Kuid teisalt – turgusid ei või kunagi teada, sest enne Lehman Brothersi pankrotti arvati ka, et paanikat sellise tühja asja pärast nagu ühe Ameerika suurpanga pankrot ei too kaasa suurt kriisi. Nii et määramatus jääb, kuigi lootus on, et olukord ei ole nii hull,» rääkis Vitsur. «Olukord on totaalselt määramatu ja võimalusi poliitiliseks arenguks on veel küll ja küll.»

Kreeka peaminister Alexis Tsipras teatas ööl vastu laupäeva, et lepe rahvusvaheliste võlausaldajatega pannakse rahvahääletusele, mis korraldatakse 5. juulil. Tsipras teatas referendumist laupäeva varahommikul televisiooni vahendusel tehtud avalikus pöördumises, mis järgnes valitsuse erakorralisele istungile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles