Nord Stream maksis kalurid kinni

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaluritele maksis Nord Stream hüvitist väidetavalt palju vähem kui Rootsi ja Soome kalapüüdjatele.
Eesti kaluritele maksis Nord Stream hüvitist väidetavalt palju vähem kui Rootsi ja Soome kalapüüdjatele. Foto: Raigo Pajula

Läbi Läänemere gaasijuhet ehitav Nord Stream maksis Eesti kaluritele sümboolset hüvitist, vältimaks tulevikus tekkida võivaid üksikuid kahjunõudmisi.



Nädala alguses saatis gaasijuhet ehitav Nord Stream laiali pressiteate, milles kuulutas, et on sõlminud Balti riikide kalapüügifirmadega lepingud, mille järgi makstakse viimastele hüvitist võimalike kahjude eest, mis gaasitrassi ehitamisega kaasneda võivad.

Nagu hiljem selgus, ei olnud firmal mingit kohustust seda teha, vähemalt mitte nende riikide kaluritele, mille valitsused pole projektis osalemist heaks kiitnud.

Veelgi kummalisem on aga see, et enamik firmadest on raha juba ammu, aasta alguses kätte saanud, kuid teatest võis välja lugeda, justkui oleks kokkulepe alles äsja sündinud.

Eesti Kalurite Liidu juhi Mart Undresti sõnutsi võib žesti lugeda hea tahte märgiks. Siiski märgib ta, et on raske öelda, millised motiivid gaasijuhtme rajajatel olid.

Kui suure summa eestlased said, Undrest ei ütle. Vaikivad ka raha saajad ning Nord Stream, samas mil Läti kalandusühistu on kuulutanud, et nemad said 1,54 miljonit krooni.

Eesti suuremate kalapüüdjate sekka kuuluva, samuti hüvitist saanud OÜ Morobelli juhatuse liige Aldona Baum sõnas, et ju tahavad ehitajad vältida tulevaste võimalike üksikute kohtuasjade teket.

Kas selline võimalus välistati ka sõlmitud lepingus, ta ei ütle, viidates selle konfidentsiaalsusele. Kalurite liidu juhi kinnitusel otseselt seesugust punkti siiski polnud.
Kokku sai toetust 15 ettevõtet, millest mitmed tunnistavad, et tegemist oli vaid sümboolse summaga.

«Hüvitise maksmise loogika seisnes selles, et võeti laevade püügipäevikutest andmed ja nendele, kes käivad püüdmas piirkonnas, mida trass läbib, arvutati mingi kompensatsioon,» seletas süsteemi Hiiu Kaluri juht Urmas Reimann. Ta lisas, et hüvitise pakkumine tuli üldse üllatusena. Saadud summat kirjeldas Reimann kopikana.

Firmajuhi sõnul arvutati Rootsi ja Soome kaluritele hüvitist hoopis teistel alustel ja seda maksti ka rohkem, kuna mainitud riigid osalevad gaasijuhtme rajamises.

Samas, raha saamise üle saa kurta keegi, kuna pole teada, kas mingit reaalset kahju kalurid üldse saavad. Nii Reimann kui ka mitmed teised kalapüügifirmad tunnistavad, et praegu ei saa mingist kahjust veel rääkidagi.

«Ma ei oska öelda, kas seal üldse ujub kala, samamoodi nagu ma ei tea öelda, kus homme vares lendab,» kostis OÜ Kaabeltau omanik ja kalurite liidu juhatuse liige Mihkel Undrest, iseloomustades, kui raske on midagi taolist ennustada.

Raha võttis Kaabeltau koos teiste firmadega siiski vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles