Toomas Tool läks kohtu alla vähem kui 5000 euro pärast

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tool võib võidurõõmu nautida – esimese astme kohus temal aktsiaturuga manipuleerimises süüd ei näinud.
Toomas Tool võib võidurõõmu nautida – esimese astme kohus temal aktsiaturuga manipuleerimises süüd ei näinud. Foto: Liis Treimann

Eestis ennekuulmatu kuriteo süüdistusega kohtusse saadetud ärimees Toomas Tool naasis eile Harju maakohtust ausa mehena, kohtu alla läks ta aga 4856-eurose kahju põhjustamise pärast.



Kohe kui printeri trükivärv kohtuotsusel oli kuivada jõudnud, teatas prokurör Maria Sutt, et kaebab õigeksmõistva otsuse edasi.

«Prokuratuuri hinnangul on süüdistatavad toime pannud turumanipulatsiooni kuriteo ja selle tõestuseks on eeluurimises kogutud piisavalt tõendeid. Meie seisukoht selles osas ei ole muutunud,» kinnitas Sutt.

Õigeks mõisteti ka endine SEB maakler Karoly Kirber.

Finantsjärelevalve põikles eile vastusest kõrvale.

Milles siis Tooli süüdistati?

Kaks aastat tagasi juulis müüs ta Kirberi vahendusel mõne päevaga ligi pool miljonit börsifirma Arco Vara aktsiat järjest odavama hinna eest. Süüdistuse järgi oli Tooli sihiks suruda Arco Vara aktsia börsihind allapoole 0,56 eurot (8,76 krooni). Kirber oleks süüdistuse järgi pidanud keelduma Tooli väidetavalt ebaseaduslikke korraldusi täitmast.

Miks Tool seda teha tahtis? Sest Arco Vara kahel suuromanikul Hillar-Peeter Luitsalul ja Richard Tomingal olid võetud suured laenud aktsiate tagatisel. Aktsia hinna 0,56 euroni langedes nõudsid laenuandjad aga lisatagatisi või laenatud raha tagastamist. Nii ka juhtus.

Harju maakohtu esimehe Helve Särgava otsuse järgi pidid Luitsalu ja Tomingas tekkinud kimbatusest välja tulemiseks võtma hiigelintressiga laenu. Kahju, mille Tooli tegevus põhjustas, oligi ligi 5000 eurot ehk 76 000 krooni, mille lugupeetud ärimehed olid sunnitud röövellikeks intressideks maksma.

Kuna Tool ja Kirber mõisteti õigeks, siis ei kaalunud kohus ka kinnisvaramiljonäride hagi.
Et kogu see lugu algusest peale ära rääkida, tuleb alustada sellest, et millalgi 2008. aasta algul läksid Luitsalu ja Tomingase ning Arco Vara asutaja Arti Arakase vastuolud nii suureks, et viimane otsustas firmast lahkuda. Äratuleku järel müüs ta suure hulga aktsiaid 0,52 euroga Toolile ja viimase abikaasale.

Börsifirmas suure tüki haaranud Tool tahtis seejärel osa saada ka firma juhtimises. Luitsalu ja Tomingas saatsid ta selle sooviga minema. Vihane Tool asus seepeale tegutsema. Muide, ka praegu on suurima tüki Arco Vara omanik Tool, kes haldab ligi veerandit firmast tähelepandamatu osaühingu Baltplast kaudu.

Luitsalu ja Tomingas läksid finantsjärelevalvesse kaebama, et Tool tahab neid vaenulikult üle võtta. Kohtuotsuses ära toodud pealtkuulatud lausekatked ei jäta kahtlust, et Tool seda ka soovis.

«Sellest ettevõttest saab asja ainult juhul, kui aktsia hind läheb nii madalale, et on mõtet teda alt üles osta,» rääkis Tool maaklerile juulis 2008.

«Ei usu tänasesse juhtkonda, kui nendega kokkuleppele ei saa, siis paiskan kõik uuesti müüki,» lisas Tool paar päeva hiljem.

Tagantjärele tarkadena teame, et kaheksa krooni Arco Vara aktsia eest oli ulmeliselt kõrge hind, õige pea hindas turg firma väärtuse peaaegu kaheksa korda väiksemaks.
Kohtunik  Särgava kirjutas otsuses, et väärtpaberite ost-müük ei ole kuritegu.

«Toomas Tool andis tehingukorraldused ja Karoly Kirber tegi tehingud väärtpaberiturul selle moodustamise eesmärgist lähtuvalt, s.o omandasid ja võõrandasid väärtpabereid erinevate isikute eri- või üheaegsete huvide kokkuviimise kaudu, mida kohtu hinnangul ei ole alust pidada kuriteoks,» kirjutas Särgava.

Särgava leidis otsuses, et kuna aktsiate müük on seaduslik, siis ei saa aktsiahinna liikumine selle tulemusel olla kuritegelik.

Särgava lisas, et hoolimata aktsiahinna langusest ei ole süüdistaja tõestanud, et see juhtus Tooli tegevuse tagajärjel – finantsturud oli kriisi tõttu niikuinii languses.

Tooli advokaadikulud olid ligi 900 000 krooni. Särgava käskis riigil sellest hüvitada 50 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles