Ateena ei nõustunud kreeditoride ettepanekuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp Ateena akropoli kohal.
Euroopa Liidu lipp Ateena akropoli kohal. Foto: SCANPIX

Ateena tõrjus reedel kreeditoride ettepaneku pikendada päästeprogrammi viie kuu ja 12 miljardi euro võrra, sest selle tingimusena nõutud reformid viiksid majanduse langusse ning pakutud raha on ebapiisav.

«Kreeditoride ettepanek Kreeka valitsusele nõuab rahastamise tingimusena viie kuu jooksul sügavasse langusse viivaid reforme, rahastus aga on täiesti ebapiisav,» selgitas valitsus.

Pakkumine päästeprogrammi pikendada tekkis pärast Brüsselis käesoleva nädala kestnud pingelisi läbirääkimisi peaminister Alexis Tsiprase kasinusmeetmete vastase valitsusega, mis polnud pärast viis aastat kestnud majanduskriisi valmis jätkama reformid-raha-eest programmiga.

Võlausaldajad väljendasid valmisolekut kiirelt Kreekale välja maksta 1,8 miljardit eurot, võimaldamaks sellel täita 30. juunil 1,5 miljardi euro suurust kohustust IMF-i ees, kui Kreeka parlament kiidab reformid heaks.

Syriza partei juht Tsipras valiti kasinusmeetmete vastasel platvormil jaanuaris Kreeka peaministriks ja ta on sellest ajast peale vastu seisnud võlausaldajate nõuetele pensioneid kärpida ja käibemaksu reformida, saamaks kätte päästemehhanismi vahendeid.

Kreeka 240 miljardi euro suuruse päästemehhanismi tähtaja novembrini pikendamine olnuks detsembrist saadik järjekorras juba kolmas, andes suure võlakoorma all riigile rohkem aega Euroopa partneritega rahastamises kokku leppida.

Saksamaalt pärit Euroopa Komisjoni volinik Günther Oettinger ütles, et kui kokkulepet ei saavutata, võib see tähendada Kreeka lahkumist eurotsoonist. «Grexit ei ole meie eesmärk, kuid see on vältimatu, kui me lahendust ei leia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles