Uus tehnoloogia võimaldab trükkida riietele venivat elektroonikat

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veniva elektroonika printimine
Veniva elektroonika printimine Foto: eurekalert.org

Tokyo ülikooli teadlased leiutasid uue tehnoloogia, mis võimaldab spetsiaalset tinti kasutades trükkida riietega seniolematult palju kaasa venivat elektroonikat.

Uuendus võimaldab meditsiini- ja tekstiilitööstusel asuda üheastmelise printimisprotsessina paigaldama inimkehale võimalikult lähedal olevatele riietele - spordirõivastele ja pesule -  kõikvõimalikke andureid ja kiipe - alates südametöö mõõtjatest ja lõpetades lihaste kokkutõmmete jälgijatega, vahendab Eurekalert.

Elektroonikat, näiteks transistoreid, on riietele kinnitatud ka siiani, kuid tulemus on olnud jäik ja kasutajale ebamugav. Nüüdne leiutis on järgmiseks sammul teel sellele, et andureid saab asuda paigaldama otse inimnahale.

Professor Takao Someya uurimisgrupi loodud uudne tint koosneb muu hulgas hõbedahelvestest, orgaanilisest lahusest, fluorkautšukist ja fluori sisaldavast pindaktiivsest ainest. Tint on äärmiselt hea juhtivusega isegi siis, kui selle algne pikkus on välja venitatud kuni kolm korda.

Loe teadustööd täismahus siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles