Lukas: abieluettepaneku tegemine vajab ettevõtlikkust

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Haridusminister Tõnis Lukas rõhutas kaubandus-tööstuskoja ettevõtlusõppe edendamise kava allkirjastamisel, et ettevõtlikkus ei ole «raha tegemise» tahtmise sünonüüm, vaid seda on vaja elus laiemalt.


Kava «Olen ettevõtlik!» allkirjastasid täna haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse direktor Robert Lippin, Ettevõtluse arendamise sihtasutuse juhatuse esimees Ülari Alamets ja kaubanduskoja juhatuse esimees Toomas Luman, teatas kaubandus-tööstuskoda.

«Mõistagi on ettevõtluses osalemiseks tarvis ettevõtlikkust. Kuid ettevõtlikkus ise ei ole «raha tegemise» tahtmise sünonüüm,» ütles Parts. «Ettevõtlikkust on vaja ka ühiskonnaelus kaasa löömiseks, nõrgemate aitamiseks, aga ka õigele neiule õigel ajal abieluettepaneku tegemiseks.»

«Ettevõtlikkus on kõiki aineid läbiva teemana lisatud uutesse õppekavadesse ning lisaks on kõigil gümnaasiumidel kohustus järgmisest aastast alates oma õpilastele majandus- või ettevõtlusõpet pakkuda, põhikoolid peavad aga õppekavasse lisama karjääriõppe,» lisas haridus- ja teadusminister.

Partsi sõnul on Ettevõtluse mõttekoja koostatud kava näol  tegemist Eesti jaoks ülitähtsa dokumendiga. «Loodan, et kava ei jää vaid tindiks paberil, vaid et seda võtavad tõsiselt nii õpilased ja nende vanemad, koolid ja õpetajad kui ka praktiseerivad ettevõtjad,» märkis ta.

«Üldine õhkkond ja suhtumine peavad toetama keskmisest kõrgema saavutusvajadusega inimeste eneseteostust,» ütles Luman. «Samasugust toetust on vaja ebaõnnestumise puhul, eksimine pole häbiasi. Ka tänastel ettevõtjatel napib oskust toime tulla ebaõnnestumisega ja määramatusega, kuid kui me suudame vigadest õppida ja siiski leida jõudu edasiminekuks jõuame lõpuks ka õigete valikuteni ja tulusate saavutusteni.»

Ettevõtlusõppe eesmärk on kaubandus-tööstuskoja teatel suurendada ühiskonnas inimeste hulka, kes suudavad ja tahavad muuta ideed tegelikkuseks nii enda, kogukonna kui ka ettevõtte tasandil. Ettevõtlik inimene saab iseendaga hakkama ja suudab muuta ühiskonda – olgu siis ettevõtjana, koolijuhina, riigi- või haridusametnikuna, vabatahtlikuna vms.

Ettevõtlusõppe mõttekoja ekspertide poolt koostatud kavas «Olen ettevõtlik!» esitatakse ettevõtlusõppe olemus, sõnastatakse ettevõtliku inimese ideaal ja kompetentsused vanuseastmeti, analüüsitakse kehtivate haridusstandardite toetust ettevõtlikkuse kujundamisele ning määratletakse tegevussuunad ja –tasandid järgnevateks sammudeks.

Ettevõtlusõppe eesmärkide sidustamisel kooli õppeprotsessi, õpetajakoolitusse ja õppematerjalidesse esimesel ja teisel haridustasemel on edaspidi eestvedajaks haridus- ja teadusministeerium koos riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskusega. Ühiskonna ettevõtlusteadlikkuse tõstmisega, ettevõtlusõppe vajalikkuse ja ettevõtlikkuse ideaali tutvustamiseks tehtava teavitustööga seotud tegevussuundade eestvedajad on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning Ettevõtluse arendamise sihtasutus.

Erinevate tegevussuundade ja –tasandite tegevuste kooskõlastamiseks jätkab laiapõhjaline Ettevõtlusõppe mõttekoda, kelle tegemisi on valmis eest vedama kaubanduskoda. Mõttekotta on koondunud ettevõtlikkuse kujundamisega ja ettevõtlusõppe arendamisega seotud institutsioonid ja nende eksperdid.

Ettevõtlusõppe edendamise kava tegevuste elluviimise käigus oodatakse liituma erinevaid ühiskonna osapooli ja huvigruppe, kes on valmis panustama ettevõtlusõppe arendamisse Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles