Kreeka uued ettepanekud rahuldaksid kreeditoride nõudmisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp Ateena akropoli kohal.
Euroopa Liidu lipp Ateena akropoli kohal. Foto: SCANPIX

Kreeka valitsuse esmaspäeva varahommikul esitatud ettepanekud rahuldaksid põhiparameetrite osas võlausaldajate peamisi nõudmisi, selgub meediasse lekkinud andmetest.

Kreeka pakutud reformid, kärped ja maksumuudatused parandaksid riigi eelarve seisu kokku 1,51 protsenti SKT-st sel aastal ja 2,87 protsenti järgmisel aastal, millega riik nõustuks kreeditoride ühe peamise nõudega. Tänavu säästaks Kreeka ettepanekute ellurakendamisel kokku 2,692 miljardit ning järgmisel aastal 5,207 miljardit eurot.

Rahvusvahelisest Valuutafondist (IMF), Euroopa Keskpangast ja Euroopa Komisjonist koosnev laenuandjate kolmik on nõudnud Kreekalt eelarve viimist primaarsesse ülejääki, et see suudaks teenindada juba võetud laene. Kreekalt oodatakse laenuteeninduse eelset minimaalset eelarveülejääki 1 % sel aastal ja vähemalt kaks protsenti SKT-st 2016. aastal.

Suurima osa (0,66 protsenti) tuludest kavatseb Kreeka valitsus saavutada ettevõtlusmaksude ja tulumaksu arvel, järgmisel aastal peaks need meetmed tooma 0,58 protsenti SKT-st. Käibemaksumuudatustega kavatseb valitsus koguda tänavu 0,38 protsenti SKT-st ja järgmisel aastal 0,74 protsenti SKT-st, pensionireformidega loodetakse sel aastal säästa 0,37 protsenti SKT-st ja järgmisel aastal juba 1,05 protsenti SKT-st.

Muude meetmetega loodetakse tänavu kokku saada veel 0,1 protsenti ja järgmisel aastal 0,5 protsenti SKT-st. Järgmisel aastal on 200 miljoni euro võrra kavas kärpida ka näiteks kaitsekulusid. Juba sel aastal kavatsetakse rakendada televisooonis reklaamitasu (tulu mõlemal aastal 100 miljonit), kehtestada kõrgemad maksud luksuskaupadele, sealhulgas jahtidele (tulu mõlemal aastal 47 miljonit) ning järgmisest aastast oodatakse 350 miljonilist tulu 4G ja 5G mobiilivõrkude litsentside müügist.

Esmaspäeval kohtus Brüsselis eurogrupp ning õhtul alustasid Kreeka-teemalist kohtumist euroala valitsusjuhid. Suurt läbimurret Kreeka osas siiski ei oodata. Nädala teises pooles kogunevad Euroopa Liidu valitsusjuhid Brüsselisse korralisele ülemkogule, millele võib eelneda ka eurogrupi erakorraline kohtumine Kreeka teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles