Õigusabi kindlustaja: Tooli «karistati» õigusabikuludega

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht/Sakala.

Kohtu tänane otsus hüvitada õigeksmõistetud Toomas Toolile ja Karoly Kirberile vaid alla 10 protsenti menetluskuludest on tüüpiline näide kohtuvaidluse võitja karistamisest ebaõiglaselt kopsakate õigusabikuludega, leidis Euroopa suurima õigusabi kindlustusseltsi D.A.S. Eesti juht Maiko Kalvet.


Kalveti sõnul on täna Eestis levinud kohtupraktika, kus vastaspoolelt ei mõisteta välja sugugi kogu õigusabikulu isegi siis, kui seadusega kehtestatud piirmäär seda võimaldaks.

«See, et kohus pidas mõistliku suurusega menetluskuluks kummagi mehe puhul vaid 50 000 krooni, ei kohusta Tooli ja Kirberi advokaate automaatselt oma õigusabiarveid rohkem kui 90 protsendi ulatuses tühistama,» selgitas Kalvet.

«Nii võibki tekkida olukord, et õigeksmõistetud peavad end ebaõiglaste süüdistuste eest kaitsmiseks ning tõe ja õiguse jaluleseadmiseks oma taskust juurde maksma ligi miljon krooni.

Kuna prokurör on lubanud tänase õigeksmõistmise ringkonnakohtus vaidlustada, võib see summa suure tõenäosusega veel kasvada.»

Kalveti hinnangul ei täida seaduses sätestatud õigusabikulude hüvitamise piirmäärad oma eesmärki, vaid pigem tekitavad juurde ebaõiglust.

«Seadusandja on ilmselt püüdnud ära hoida seda, et advokaadid kirjutaksid oma teenuste eest ülepaisutatult suuri arveid ning rikastuks kohtus kaotajate arvelt.

Kahjuks näitab kohtupraktika, et tulemuseks on oma õiguste eest seisva inimese «karistamine» suurte õigusabikuludega isegi siis, kui ta saavutab kohtus õiguse jalule seadmise.

Hetkel maandab vaid ennetav õigusabikulude kindlustamine osaliselt need riskid nii kohtuvõidu kui ka -kaotuse korral, kuid see ei ole normaalne, et põhiseadusliku kohtusse pöördumise õiguse tagamiseks tuleb osta kindlustus,» märkis Kalvet.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles