Apple muudab Taylor Swifti survel autoritasusid

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taylor Swift.
Taylor Swift. Foto: Tammie Arroyo/AFF/EMPICS Entertainment

Apple Music muutis autoritasude maksmise süsteemi päev peale seda, kui lauljanna Taylor Swift keelas ettevõttel striimida enda albumit «1989».

Swift kirjutas pühapäeval Apple’ile avaliku kirja, milles ütles, et ei luba enda albumit Apple Music platvormil pakkuda. Laulja polnud rahul kolmekuulise tasuta striimimise teenusega, mida Apple Music klientidele pakub, kuna muusikutele ei maksta prooviperioodi eest autoritasusid.

Swifti sõnul on Apple’i selline tegutsemine šokeeriv, pettumust tekitav ja pole sugugi selle ajalooliselt edumeelse ja lahke ettevõtte moodi. Laulja sõnul on Apple’i plaan ebaaus, kuna ettevõttel on raha, et kulud katta ja muusikutele ka prooviperioodil autoritasusid maksta.

«Kolm kuud on pikk aeg mitte palka saada ja on ebaaus paluda kellelgi töötada mitte millegi eest,» kirjutas Swift. «Me ei küsi teilt tasuta iPhone’e. Palun ärge paluge meil pakkuda teile oma muusikat ilma tasuta.

Internetiteenuste eest vastutav Apple’i asepresident Eddy Cue tweetis pühapäeva õhtul vastu, et Apple Music hakkab siiski artistidele tasu maksma, ka klientide tasuta prooviperioodil.

Alguses plaanis Apple maksta peale prooviperioodi lõppemist muusika autoritele 71,5 protsenti Apple Music teenuse tellimise tulust, mis on paari protsendipunkti võrra rohkem kui on tööstuse standard. Peale Taylor Swiftiga kohtumist otsustas Apple aga hakata maksma striimide põhjal, kuigi veel pole täpsustatud, kui palju hakkavad autorid ühe kuulamise pealt teenima.

Taylor Swift on avaldanud oma pahameelt striimimisteenuste vastu ka varem. Eelmisel sügisel eemaldas ta kõik oma albumid Spotifyst. Toona palus Swift, et Spotify teeks tema uue albumi «1989» kättesaadavaks vaid väljaspool USA-d, millest ettevõte keeldus. Striimimisteenus nõuab artistidel teha oma muusika kättesaadavaks kõigis 58 riigis, kus see tegutseb. Swift palus ühtlasi teha oma muusika kättesaadavaks üksnes kuulajatele, kes selle eest maksavad, mitte Spotify tasuta, reklaamidest rahastatud platvormil. Ettevõte polnud nõus ka sellega, kuna tasuta teenuse eesmärk on meelitada uusi kliente Spotifyd kasutama ja tasulist teenust tellima.

Apple Music hakkab tööle 30. juunil. See maksab tellijatele 9.99 USA dollarit kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles