Hiina deklareerib: ärge hoiatage meid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX

Hiina peaminister Wen Jiabao ütles eile Brüsselis, et kui maailm sunnib neid oma valuuta väärtust tõstma, tõmbab ta endale kaela katastroofi.


Samal ajal tekitavad Aasia arenevate majanduste valitsused ja keskpangad valuutakursside manipuleerimisega üha enam pingeid.

Wen andis aga rahvusvahelisele üldsusele otsustavalt vastu näppe ning lisas selgituseks, et kui nad jüaani kurssi kiiremini tõstaksid – nagu neilt üha jõulisemalt nõutakse – vallanduksid Hiinas tõenäoliselt rahvarahutused.

«Ärge üritage meid jüaani kursi suhtes survestada,» ütles Wen, lükates hetkeks kõrvale valmispandud teksti. Ta märkis, et Hiina ekspordiettevõtete rentaablus on väga väike ja see kaoks sootuks, kui käiku läheks näiteks USA kongressi ähvardus kehtestada valuutaimpordi tariifid.

«Paljud meie ekspordiettevõtted peaksid oma uksed sulgema, migrantidest töölised peaksid pöörduma tagasi oma küladesse,» ütles Wen. «Kui aga Hiinat tabaksid sotsiaalsed rahutused, oleks see katastroof kogu maailma jaoks.»

Vaid päev varem ülalmainitud sõnumi edastamist ütles Wen viisakalt ära kolmele juhtivale Euroopa Liidu ametnikule, eurotsooni rahandusministrite rühma esimees Jean-Claude Juncker kaasa arvatud, kes palusid Hiinat jüaani kiiremat kallinemist võimaldada.

Kuna valuutasõja oht on tõsine, plaanivad Aasia poliitikud ja keskpankurid oma valuutade väärtuse kammitsemiseks üha radikaalsemaid sekkumisi.

USA rahandusminister Tim Geithner ütles, et sekkumised on nakkavad. «Kui suured majandused oma alahinnatud valuutasid kunstlikult all hoiavad, annab see eeskuju ka teistele,» ütles ta Washingtonis.

Hiina valitsus lõpetas juunis kaks aastat kestnud sekkumised valuutaturgudele ning haakis jüaani dollari küljest lahti, lubades sel tõusmist jätkata. Kuid jüaan on alates sellest hetkest kerkinud dollari suhtes vaid 2 protsendi võrra, euro suhtes on jüaan aga langenud enam kui 9 protsenti.

Wen kinnitas, et järkjärguline kallinemine juba käib ning «reformidega minnakse edasi». Samas keeldub Hiina jüaani tõusu tempo suhtes mingeid garantiisid andmast.

USAs on valuutakursipoliitikast kujunenud kuum küsimus, seda süüdistatakse nii haigutava kaubavahetusbilansi puudujäägi kui kõrge töötusmäära tekitamises.

Euroopas, kus eksport siiamaani importi ületab, asja üle veel väga pead ei vaevata.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles