Gasum: jätkame Balticconnectori projektiga vastavalt kokkulepitule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veealuse gaasitrassi paigaldamine Soomes.
Veealuse gaasitrassi paigaldamine Soomes. Foto: gasum.fi

Soome energiakontserni Gasum sõnul jätkavad nad Balticconnectori projektiga vastavalt 2014. aastal kokkulepitule ja toonase ajakava kohaselt on viimane aeg investeeringutaotluse esitamiseks 2017. aasta lõpp; Eleringi sõnul on tegemist varasemalt sõlmitud leppega ja nemad soovivad projektiga kiiremini edasi minna, vahendas BNS.

"Gasum tegeleb Läänemere gaasi infrastruktuuri arendamisega. Selle raames oleme taotlenud Euroopa Liidult koos Elering Gaasiga toetust Balticcconnectori kavandamisele ja selle ka saanud. Gasum ja Elering on leppinud kokku planeerimise ajakava EL-ilt toetuse taotlemisel ja me jätkame planeerimisega vastavalt sellele," ütles Gasumi kommunikatsiooni- ja turundusdirektor Olga Väisänen BNS-ile.

"Ajakava kohaselt võib investeeringutaotluse esitada 2017. aasta lõpus," ütles Väisänen. Ta lisas, et paljusid küsimusi tuleb veel enne seda läbi arutada ja lahendada, nagu näiteks turu areng ja gaasile ligipääs.

Viidates Eesti ja Soome peaministrite mullu novembris Helsingis tehtud kommünikeele, ütles Väisänen, et Eesti ja Soome leppisid kokku LNG projektide teostamise nii kiiresti kui see on tehniliselt ja majanduslikult teostatav. "See eeldab põhjalikku turu- ja tehnilist analüüsi," ütles Väisänen. "Lisaks lepiti kokku, et pingutatakse selle nimel, et kindlustada projektidele olulises mahus EL-i rahastus," sõnas ta.

Eesti ja Soome peaministrid leppisid mullu novembris kokku suure LNG terminali rajamise Soome ja väiksema terminali rajamise Eestisse, et tagada gaasi varustuskindlus. Kommünikee hõlmas ka Balticconnectori rajamist.

"Soomlased viitavad siin 2014 sõlmitud ajakavale, aga see on enne meie aega, see on eelmise EG juhtkonna poolt sõlmitud kokkulepe," selgitas Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster BNS-ile. Ta lisas, et toona sõlmitud kokkulepe nägi ette investeeringutaotluse esitamise 2017. aastal ja ühenduse aastal 2020, hiljemalt 2021 valmis ehitamise.

"Elering tahab projektiga kiiremini edasi minna, aga Gasum ei olnud sellega nõus," kommenteeris ta taotluse esitamist üksnes Eleringi poolt.

Elering teatas reedel, et esitas üksi Eesti ja Soome regulaatoritele investeerimistaotluse, rajamaks Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector, maksumusega 250 miljonit eurot, ja selle efektiivseks toimimiseks vajalike Eesti-Läti gaasiühenduse tugevduste rajamiseks Euroopa ühishuvi projektide rahastuse toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles