Peterson: laevnikud ei tohi Estonian Airi üle võtta

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM02: TOOMAS PETERSON  : TALLINN, EESTI,  26NOV  01-
Lennuametis toimus pressikonverents, millel osalesid lennuõnnetust uuriva komisjoni liikmed. Pildil Lennuameti peadirektor Toomas Peterson.
-pl/ Foto PEETER LANGOVITS   POSTIMEES
TLNPM02: TOOMAS PETERSON : TALLINN, EESTI, 26NOV 01- Lennuametis toimus pressikonverents, millel osalesid lennuõnnetust uuriva komisjoni liikmed. Pildil Lennuameti peadirektor Toomas Peterson. -pl/ Foto PEETER LANGOVITS POSTIMEES Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Lennunduskonsultant Toomas Peterson avaldas Facebookis ettepaneku, et Estonian Airi taaserastamiseks tuleb korraldada konkurss, aga mitte anda ilma kohustusi kaasa pakkimata ühele valitud ettevõtjale.

Toomas Peterson Facebookis (kirjaviis muutmata - toim.):

Suured visionäärid teevad suuri plaane. Aga, et siinne kogukond, siinsest ääremaalt saaks lennelda ja rahainimesi vastu võtta, tuleb teha esialgu väikeseid plaane. Pärast Brüsseli otsust riigiabi kohta, mis võib tähendada Estonian Airi hukku või taassündi, tuleb püstitada eesmärk uue lennufirma moodustamiseks, kas siis Estonian Airi varemetele või täiesti tabula rasa, mis minimaalselt lendaks 5-6 lennukiga igapäevaselt ca kümnesse Euroopa sõlmpunkti. Arvestades siinse kogukonna turu väiksust ja suhtelist vaesust, peavad vähemalt esimestel aastatel kohalikud maksumaksjad eraldama selleks mõned kümned miljonid, olenevalt peaasjalikult kütuse hinnast ja konkurentsist. Ja muidugi tuleb Estonian Airi taaserastamiseks kuulutada välja konkurss, mitte nii, et edukad laevnikud teatavad pidulikult, et nad võtavad tasuta bilansi üle ilma passiva kohustusteta. Aga kohaliku rikkuse, nt kasvõi SKT kasvuks on uue lennufirma loomine hädavajalik. Muidugi on see pisut revolutsiooniline mõtlemine ja Adam Smithi turumajandusliku nn "nähtamatu käe" teooria vastane tegevus, vb riigikapitalismi suurendamine ning emotsionaalne oma riigi lennunduse arendamise püüd. Samas, et tänapäeval nn rikkust kasvatada ja heaolu suurendada, peavadki meie valitud juhid mõtlema ja tegutsema uute, originaalsete ideede vaimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles