Urva: Airbaltic blufib

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi nõukogu liige Erki Urva.
Estonian Airi nõukogu liige Erki Urva. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Estonian Airi nõukogu liige Erki Urva peab vähetõenäoliseks Airbalticu kava avada Tallinnast 11 otseliini ning võimatuks Läti majandusministri ettepanekut Airbalticu osaluste soetamiseks teiste riikide poolt.

„Airbaltic blufib ja nad on seda ka varem teinud,“ ütles Urva Postimehele. „Alles nad üritasid avada suurt hulka otseliine Vilniusest, kuid see lõppes reisijate ette vedamisega Riia lennujaama. Kui otseliinide avamine Tallinnast pole õnnestunud suurtel rahvusvaghelistel firmadel nagu näiteks Ryanair, siis meie turg pole tänaseks ka lätlaste jaoks teistuguseks muutunud.“

Airbalticus osaluse ostmist nimetas Urva Eesti riigile võimatuks riigiabireeglite tõttu. „Kui Airbalticu suurim aktsionär Läti riik peaks osaluse Eesti riigile kinkima, siis tuleks see kõne alla, kuid riigi raha paigutamine investeeringuna ei tule kõne alla.“

Urva väitel pole Airbalticu poolt suvel avatud Estonian Airiga konkureerivad Tallinnast lähtuvad otseliinid osutunud nii edukaks kui Eesti rahvusliku lennufirma omad.

Tallinnast hakkab Airbaltic lendama plaani järgi Oslosse, Stockholmi, Riiga, Pariisi, Berliini, Viini, Varnasse, Brüsselisse, Amsterdami ja Kopenhaagenisse. Praegu lendavad nad vaid nelja sihtkohta – Pariisi, Viini, Berliini ja Riiga.

Läti transpordiminister Anrijs Matīss ütles eile, et Balti riikidesse mahub tema hinnangul vaid üks lennufirma ning kuna Airbaltic on praegustest edukaim, siis peaksid teised riigid selle firma osanikeks hakkama või sellega koostööd tegema. «On selge, et ilma teiste Balti riikideta ei saa Airbaltic enam laieneda, piir on ees,» sõnas Matīss. Ta lisas, et nad otsivad AirBalticule partnereid nii Eestist kui Leedust, aga ka kolmandatest riikidest.

Martin Gaussi sõnul on Läti riigil selge soov lennufirma erakätesse anda ning ta usub, et see juhtub juba kiiremini kui viie aasta jooksul.

OTSELENNUD TALLINNAST (PUNASEGA AIRBALTIC):

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles