Üheksa nippi tööotsijatele oma veebimaine haldamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google
Google Foto: SCANPIX

Personalifirma Connetics Communications asepresident Tanya Freedman jagab portaalis LinkedIn Pulse kasulikke nippe, kuidas kindlustada seda, et tulevane tööandja sinu kohta veebiotsingutega midagi üleliigset või kulmukergitavat ei leiaks.

1. Tee otsingumootorite abil enda kohta põhjalik taustauuring

Sisesta kõikidesse levinumatesse otsingumootoritesse (Google, Bing, Yahoo) jutumärkide vahele oma täispikk nimi, kui on, siis ka neiupõlvenimi, hüüdnimi või -nimed ning meiliaadressid, mida oled elu jooksul kasutanud. Vaata, kas leiad midagi liiga isiklikku või mittesobivat.

2. Vii läbi pildiotsing

Vii sarnane otsing läbi Google´i pildiotsingumootori abil. Kui kardad mingi konkreetse pildi pärast, on sul võimalik tagurpidi otsingu abil kontrollida, kas see on ehk kuidagi veebi lekkinud. Selleks tuleks külastada veebilehte images.google.com ning tirida arvutist keskkonda vastav pildifail. Google analüüsib faili ja otsib sarnaseid pilte oma otsingumootori abil.

3. Kuidas eemaldada ebasobivat sisu

Kui sa avastad enda kohta käiva postituse, pildi või artikli, mida sa ei sooviks, et su tulevane tööandja näeks, tuleks võtta ühendust seda haldava veebikeskkonna omanikuga palvega vastava sisu eemaldamiseks. Kui jääd viisakaks ja professionaalseks, on positiivse vastuse tõenäosus suurem.

4. Pane Google enda heaks tööle

Kasuta Google Alert teenust, mis teavitab sind iga kord, kui internetti ilmub sinu kohta mingit uut informatsiooni. Selleks tuleks minna veebilehele google.com/alerts, logida sisse oma Google´i kontoga ning seadistada otsingu märksõnad.

5. Vaata üle oma sotsiaalmeedia sisu

Enda sotsiaalmeedia kontode kriitilise pilguga ülevaatamine võib anda üllatavaid tulemusi - näiteks võid olla unustanud oma vana, piinliku sisuga MySpace´i konto.

Samuti tuleks vaadata üle oma sotsiaalmeediakontode privaatsussätted - kustuta või piira ligipääs kõigele, mida sa ei soovi, et võõrad silmad näeks või mis võiks sinu tulevasele tööandjale kehva mulje jätta.

6. Vaata üle foorumid ja grupid

Kui sa kuulud mingisse internetifoorumisse, Facebooki või LinkedIni gruppi, vaata kriitilise pilguga üle kõik enda tehtud postitused ja kommentaarid.

7. Kaalu tööotsingu jaoks anonüümse meilikonto loomist

Kui sa oled veel vanas töökohas töötamas, kuid otsid uut, on nutikas kasutada mingit meiliaadressi, mida su praegune tööandja ei tea sul olevat. Kindlasti ei tohiks kasutada oma praeguse tööga seotud meiliaadressi.

8. Uuri välja, kas sul on nimekaimusid

Sulle teadmata võib maailmas tegutseda mitu sinu nime kandvat inimest ning nende poolt ning nende kohta veebi postitatud info võib sinu tulevast tööandjat segadusse ajada. Veel hullem, sinust võib jääda mõne nimekaimu tõttu palju negatiivsem mulje, kui sa vääriks.

9. Ole valmis vastutama

Kui sul ikkagi ei õnnestu sinu kohta käivat ebasobivat või piinlikku sisu netist eemaldada, ole valmis tulevase tööandja ees vastavaid situatsioone selgitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles