Personalijuht: internetis aja surnuks löömise asemel võiks tööle minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Moora.
Mari Moora. Foto: Uus Maa

Sellest, miks töökogemuste omandamine tuleks endale eesmärgiks võtta juba õpingute kõrvalt, kirjutab kinnisvarabüroo Uus Maa personalijuht Mari Moora.

Töölesoovija puhul vaatab tööandja, nagu ikka, kandidaadi haridusteed ja töökogemust. Vahel võib noorele inimesele tunduda, et ta ei ole konkurentsivõimeline, sest tema CV-s on vaid hariduslikud saavutused, kuid puuduvad töökogemused.

Loomulikult ei ole soovitatav kooli kõrvalt täiskohaga töötamine, küll aga võiks otsida muid sobivaid võimalusi. Näiteks tasub leida endale juba keskkoolis suvetöö, mille abil esimesed sissekanded CVsse saada. Kindlasti on hea mõte samas ettevõttes mitu suve järjest töötada, kuna seeläbi näeb tööandja lojaalsust ja võib töötajat edutada ning kooli lõppedes püsivat töökohta pakkuda. Nii võib suvistes «tööotsades» osaledes endale juba mitmeaastase kogemuse saada. Tudengipõlves on püsivama töökoha omamise boonuseks peale rahateenimise ka tõsisemate kogemuste ja püsivama suhtevõrgustiku loomine.

Vastulausena võib kuulda, et kooli kõrvalt töö tegemine on raske, aega selleks ei ole ning tudengi töö on õppimine. End selliselt mõttelt tabades tasub leida viis, kuidas endale lisaks eeskujulikele õpingutulemustele ka töötamiseks aega leida. Näiteks võiks lüüa kokku tunnid, mis veedetakse teleka ees või niisama sisutult uudisteportaalis ja sotsiaalvõrgustikes. Kindlasti saab niimoodi kokku vähemalt 20 tundi, ehk poole kohaga töötamise aja. Aega targalt kasutades jäävad õpingud endiselt esikohale, kuid leidub ka võimalus oma tuleviku kujundamiseks ehk CV täiendamiseks. Praktikas on ikka nii, et usinamad tudengid ja paremad ajaplaneerijad, kes koguvad lisaks silmapaistvatele õpingutulemustele ka töökogemusi, napsavad kooli lõppedes pakutavad ametikohad suure tõenäosusega endale.

Olen kohanud ka suhtumist, et töökohta tasub tihedalt vahetada selleks, et tööandja näeks noore tööturule siseneja pingutusi mitmel rindel silma paista. Tegelikkuses ei kaunista aga pidev töökohavahetus CV-d kuidagi. Tööandjad hindavad püsivust ning silma paistavad need, kelle töökogemused väljendavad muu hulgas ka stabiilsust.

Kokkuvõtteks, kõigil hakkajatel noortel on võimalik peale hea hariduse saada paralleelselt ka piisavalt praktilisi töökogemusi, oluline on vaid selle vajalikkuse mõistmine ning hea ajaplaneerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles