Hiina ettevõtted ronivad tootmise asemel börsile kauplema

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina aktsiaturul teenitavad kasumid on pannud tööstusettevõtteid oma põhitegevust hülgama.
Hiina aktsiaturul teenitavad kasumid on pannud tööstusettevõtteid oma põhitegevust hülgama. Foto: Chine Nouvelle / SIPA

Kuna igapäevase tegevusega on Hiina ettevõtetel aina raskem hoida sama kasumimarginaali mis varasematel aastatel, on paljud seisanud tootmise ja pannud vaba raha hoopis börsile.

Näiteks valgustusseadmete ja -juhtmete tootja Yanwu Keda Electric sulges tänavu oma saja töötajaga tehase. Dong Jun, tehase omanik, rääkis Wall Street Journalile, et kaupleb nüüd oma ettevõtte nimel hoopis aktsiaturul.

«Tööstus on tänapäeval väga raske ärivaldkond,» ütles ta. «Tahan teenida aktsiaturul natuke raha ja kasutada sealt saadavat tulu oma ettevõtte taaskäivitamiseks, kui majandus paremusele pöördub.»

Hiina ettevõtted on avastanud, et aktsiatega kauplemine on hea alternatiiv ajal mil nõudlus tööstustoodangu järele on kehv, laenukulud kasvavad ja turg on täis ülearust tootmisvõimsust, kirjutab ajaleht. Ettevõtjate tegevus seab aga ametnikud ja poliitikud probleemi ette: nemad näeks parema meelega, et kapital reinvesteeritaks põhitegevusse, mitte seda ei mängitaks börsil maha.

«Aktsiaturg on Hiina majandusele suur risk, sest praegust hinnarallit fundamentaalsed näitajad ei toeta,» ütles Singapuri investeerimispanga UOB Kay Hian Holdings ökonomist Zhu Chaoping. «Turureguleerijad peavad nüüd püüdma turgu kontrolli all hoida.»

Eelmise aasta lõpuks kasvas Hiina ettevõtete omanduses olevate kaubeldavate väärtpaberite, sh aktsiate ja võlakirjade, koguväärtus 946 miljardi jüäänini (136 miljardit eurot) ehk 60 protsenti võrreldes varasema aastaga.

Viimase ametliku statistika kohaselt kasvasid Hiina tööstusettevõtete kasumid aprillis 2,6 protsenti mulluse sama kuuga võrreldes. Arvestades et kuu tagasi kukkus sama näitaja 0,4 protsenti, on pööre muljetavaldav. Veel muljetavaldavam on aga, et 97 protsenti kasumikasvust saadi börsilt.

Näiteks on turul hoogsalt kauplema asunud China Railway Construction Corp. Ettevõtte aruannete kohaselt on tal turul 5,7 miljoni jüääni eest vara ja see maht on kasvanud aasta algusest 50 protsenti. Samal ajal on ettevõtte saadud ehituslepingud kukkunud 40 protsenti. Uute lepingute otsimise asemel eelistavad raudtee-ehitajad investeerida näiteks kinnisvaraarendusse Pekingis, alkoholitootjasse Shanxi provintsis ja Kesk-Hiina kaubandusketti.

See trend on teinud murelikuks Hiina ametivõimud, kes arvavad, et turult ja finantsasutustest peaks raha liikuma tööstusesse ja looma töökohti; mitte vastupidi. Eriti ei meeldi Hiina valitsusele osa ettevõtete püüe teenida turul kasumit laenuraha ja finantsvõimendust kasutades. Reedel teataski näiteks turujärelevalve, et suurendab kontrolli laenuraha kasutamise üle aktsiaturul.

Samas tekitab Hiina aktsiaturg ka parasjagu kiusatust: aasta algusest on näiteks Shanghai komposiitindeks tõusnud 51 protsenti. Viimase kaheteistkümne kuuga on Shanghai aktsiaindeks aga 134 protsenti tõusnud. Vähemvolatiilne Shenzeni indeks on samadel ajavahemikel tõusnud vastavalt 109 ja 173 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles