Euroopa Komisjon hakkab tulumaksureegleid ühtlustama

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Komisjon tutvustas tegevuskava, millega soovib reformida ettevõtete maksustamist Euroopa Liidus. Peamised meetmed on ühtse konsolideeritud maksubaasi kasutusele võtmine ja tõhusam kasumi maksustamine seal, kus seda teenitakse.

«Täna esitasime ambitsioonika, kuid realistliku kava, et tagada Euroopa Liidus õiglasem ja majanduskasvu soosivam maksustamine. See toetub põhimõttele, et kõik ettevõtted – nii suured kui ka väikesed, nii kohalikud kui ka ülemaailmsed – peavad maksma makse seal, kus tegelik majandustegevus toimub ja kus nende kasum on reaalselt teenitud,» ütles Euroopa Komisjoni euro ja sotsiaaldialoogi eest vastutav asepresident Valdis Dombrovskis.

Peamised meetmed hõlmavad strateegiat, mille põhjal alustatakse uuesti tööd äriühingu tulumaksu ühtse konsolideeritud maksubaasi kasutusele võtmiseks, ja raamistikku, millega tagada tõhus maksustamine kohas, kus kasumit saadakse. Komisjon avaldab ka koostööd mittetegevate kolmandate riikide maksujurisdiktsioonide nimekirja ning käivitab avaliku konsultatsiooni, et hinnata, millist maksualast teavet peaksid äriühingud avalikustama.

Komisjoni sõnul ei astu praegu Euroopa Liidu äriühingute maksustamise eeskirjad ühes taktis kaasaegse majandusega. Mõned ettevõtjad kasutavad ära koordineerimata riiklikke meetmeid, et vältida maksustamist ELis. See tähendab liikmesriikide jaoks märkimisväärset tulude vähenemist, suuremat maksukoormust kodanikele ja konkurentsimoonutusi ettevõtjate jaoks, kes maksavad oma osa.

Selle olukorra parandamiseks on täna tutvustatavas tegevuskavas sätestatud ELi uus lähenemisviis äriühingute õiglaseks ja tõhusaks maksustamiseks. Selleks rakendatakse mitmeid lühi- ja pikaajalisi algatusi. Need tuginevad meetmetele, mis kehtestati maksustamise läbipaistvust käsitleva õigusaktide paketiga, mille komisjon esitas märtsis. Uues tegevuskavas sätestatud meetmetes järgitakse ka OECD käimasolevat tööd maksubaasi kahanemise ja kasumi ümberpaigutamise vastu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles