Maksuamet hakkab hooajalist tööjõudu kontrollima

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Grillfestil tegutsenud ettevõtjate ajutine tööjõud oli valdavalt töötajate registrisse kantud. Maksuamet kavatseb suvel lisaks Grillfestile ka teisi avalikke üritusi kontrollida.
Pärnu Grillfestil tegutsenud ettevõtjate ajutine tööjõud oli valdavalt töötajate registrisse kantud. Maksuamet kavatseb suvel lisaks Grillfestile ka teisi avalikke üritusi kontrollida. Foto: Kristhel Vaht

Maksu- ja tolliamet (MTA) külastab suvekuudel toitlustus- ja teenidussektori asutusi ning eri suveüritusi üle Eesti, et vaadata üle, kas tööandjad on hooajatöölised ka registreerinud, teatas amet.

MTA teatel on vaatlused näidanud, et ettevõtjad on valdavalt teadlikud töötamise registreerimise kohustusest ja aidanud sellega mullu üle 20 000 inimesel esmakordselt ametlikku sissetulekut saada. Paraku on ameti hinnangul hooajatööde puhul tööd tegevaid registreerimata inimesi olnud rohkem.

«Töö lühiajalisusega seoses suureneb tööandja kiusatus suveüritustel töötajat mitte registreerida ja nii jätta ta ka ilma õiguspärastest sotsiaalsetest tagatistest,» ütles MTA kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendik.

Töötamise registris tuleb registreerida kõik füüsiliste isikute töötamised, mille puhul tekib Eestis maksukohustus.

«Hooajatöölised ei ole siin erand ja meiepoolne eeldus on, et kõik ettevõtjad on oma töötajad registreerinud,» ütles Lemendik.

MTA teatel käisid maksu- ja tolliametnikud möödunud nädalavahetusel kontrollimas Pärnus toimunud Grillfesti, kus kontrolliti kokku 160 inimese töötamise registreerimist. Reeglina oli töötajatel oli reeglina registreering olemas, see puudus ameti andmetel vaid 23 töötajal ja viga parandati kohe kohapeal ametnike juureolekul.

Sel aastal on maksu- ja tolliamet teinud üle 9400 päringu töötamise registreerimise kontrollimiseks. Viimases kvartalis oli registreerimata töötajate osakaal 7,2 protsenti. Vaatlustel tuvastatud registreerimata töötajate keskmine palk mai tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonil TSD oli 404 eurot.

Enim registreerimata töötajaid on tuvastatud ehituses (760 töötajat), järgnesid toidu- ja joogi serveerimine (219 töötajat) ning jaekaubandus (182 töötajat).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles