Lembergs: lätlased peaksid Kreekat tegema

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: SCANPIX

Skandaalne Ventspilsi linnapea Aivars Lembergs kinnitab, et kriisi üleelamiseks oleks Läti valitsusel aeg lõpetada IMFi käsulauad vaevaga pähe õppinud «kolmemeeste» kolmbel käitumine. Parem oleks olla lõbus ja hurmav «kaheline», kes selle maailma vägevatelt palumise, ähvardamise ja valetamisega raha saavad. Ühesõnaga olla nagu kreeklased.

Just seda mõtet väljendas Lembergs agentuurile Regnum antud intervjuus.

Lembergsi sõnutsi on Lätis finantskriis, millest väljatulekul tuleb suurendada tulusid ja kulusid vähendada. Samas nõuab kriis ebastandardseid otsuseid.

Raha laenamine ja veel ebareaalsetel tingimustel, mille kohaselt elatakse edaspidi kümnete tuhandete kilomeetrite kaugusel asuva riigi taktikepi järgi, on Lembergsi sõnutsi kõige lihtsam lahendus. «Nii võib käituda kirjaoskamatu ning standardse lähenemisega inimene,» lausus ta.  «Aga võiks kasutada euroliidu ja naaberriikide mõjutamist,» lausus ta.

Lembergsi sõnul on Läti euroliiduga ühinenud karmidel ja raskesti täidetavatel tingimustel, mida riigi majandus lihtsalt ei suuda kanda. Nende nõudmiste täitmiseks peaks riigi elatustase olema sama mis Saksamaal ja Rootsis. «Euroopa Liidu ahistavad tingimused tuleks ümber vaadata. Ja seda tuleks teha praegu, mitte pärast kriisi, kui on lihtne öelda, et teil on kriis juba läbi,» lausus Lembergs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles