VKG asub põlevkivi kaevemahtude tõstmise järel tootmist taaskäivitama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VGK Ojamaa põlevkivi kaevandus.
VGK Ojamaa põlevkivi kaevandus. Foto: Liis Treimann

Viru Keemia Grupp AS (VKG) on otsustanud tootmise taaskäivitada, peale seda kui riigikogu võttis vastu seaduse, mis võimaldab ettevõtetel kaevandada alates 2009. aastal kehtestatud aastamäärast vähem kaevandatud põlevkivi varu tagantjärele.

«Selline legislatiivne areng mõjutab kogu põlevkivisektorit positiivselt. Varem kavandamata jäänud mahtude kaevandamisest võidab põlevkivitööstus, mis saab jätkata arengut, regioon, mille majanduslik ja sotsiaalne pool on seotud tööstuse käekäiguga ning riik, mis saab eelarvesse märkimisväärsed summad,» ütles VKG sisekommunikatsiooni juht Jelena Derbneva BNSile.

«Tehaste taaskäivitamine on plaanis selles režiimis, millest oleme ka varem rääkinud. Nii-öelda 1000-tonnine gaasigeneraator läheb töösse tänavu suvel ehk lähikuudel. Teise seisatud vabriku käivitamine võtab rohkem aega - peame tegema Ojamaa kaevandusse investeeringuid, et kaevandus saaks toota suuremat lubatud kogust põlevkivi,» lisas ta. «Praeguse plaani järgi saab tehase käivitada järgmise aasta alguses.»

«Inimesi võetaks tööle etapiviisiliselt. Ka praegusel etapil hakkas VKG töötajaskond kasvama,» rääkis Derbneva.

Varasemalt on VKG soovinud olemasolevat 2,77 miljoni suurust kaevelimiiti tõsta 4,3 miljoni tonnini, mis omakorda võimaldab tootmismahtu suurendada ja Kiviteri õlivabriku taaskäivitada ning luua käesoleva aasta lõpuks kuni 300 töökohta.

Riigikogu kiitis ööl vastu teisipäeva 62 poolt- ja 11 vastuhäälega heaks maapõueseaduse ja keskkonnatasude seaduse muutmise seaduse, mis võimaldab ettevõtetel kaevandada alates 2009. aastal kehtestatud aastamäärast vähem kaevandatud põlevkivi varu tagantjärele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles