Soome hämmingus: Venemaa tahab osaleda olematu reaktori hankes

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortumile kuuluv Loviisa tuumajaam Soomes.
Fortumile kuuluv Loviisa tuumajaam Soomes. Foto: fortum.com

Vene uudsteagentuur Ria Novosti vahendas täna Venemaa presidendi Vladimir Putini kantseleist pärinevat teadet, mille kohaselt tahavad venelased osaleda Loviisa linna kolmanda reaktori hankes. Soomlased on omalt poolt hämmingus, sest selle reaktori ehitamist pole üldse praegu plaanis.

Putini kantseleist lähtunud teate kohaselt on Venemaa valmis koostööks Loviisa 3 ehitamisel. Vene riiklik tuumaenergiaettevõte Rosatom on praegu Loviisa 1 ja Loviisa 2 reaktorite kütusetarnija, vahendas Soome rahvusringhääling Yle. Need reaktorid lähevad sulgemisele vastavalt aastatel 2027 ja 2030.

Fortum teatas vastuseks, et ettevõttel pole mingeid plaane Loviisasse kolmanda reaktori ehitamiseks.

2010. aastal valis Soome valitsus uute tuumajaamade põhimõttelisi plaane kaaludes neist välja kaks: Fennovoima tuumajaam Pyhajoel ja Teollisuuden Voima (TVO) jaam Olkiluotos. Neist esimest hakkab Rosatom peatselt ehitama, kui Fennovoima saab täidetud nõudmised Euroopa rahastuse osas. Teist jaama ehitab prantslaste Areva juba pikemat aega, pidevalt uusi tähtaegu seades ja neid jälle mitte täites, kuid loodetavasti läheb jaam siiski lähiaastatel käiku.

Fortumi Loviisa 3 plaanile peaminister Matti Vanhaneni valitsus heakskiitu ei andnud ning ettevõte pani idee tagasi riiulile.

Fortum siiski ei teavitanud, kas ettevõttel on olnud venelastega viimasel ajal mingeid läbirääkimisi Soome tuumajaama teemal. Küll aga on soomlastel kavas teha venelastega ühisfirma, kus Fortumil oleks 75 protsendiline osalus ja Rosatomil 25 protsendiline. See ühisfirma võtaks üle praegu Gazpromile kuuluvad hüdroelektrijaamad Loode-Venemaal.

Venemaa energiapoliitikat uuriv Soome professor Veli-Pekka Tynkkynen ütles Ylele, et Vene presidendi kantseleist saadetud teade võib olla märk, et Loviis tuumajaama teema tuleb jutuks Soome presidendi Sauli Niinistö tänasel kohtumisel Moskvas Vladimir Putiniga.

Tynkkynen märkis, et Vene pool võib pakkuda tuumaenergiat selle vastu, et Soome püsib sõjaliselt neutraalsena. Professori sõnul on Rosatom üks Vene välispoliitika teostamise vahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles