11 asja, mida targad töötajad kunagi ei ütle

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdinud töötaja
Tüdinud töötaja Foto: AFP / Scanpix

Personalifirma TalentSmart tegevjuht Travis Bradberry kirjutab portaalis LinkedIn Pulse töösse suhtumisest, tuues välja 11 lauset, mida tarkade töötajate suust kunagi ei kuule.

«See ei ole aus»

Kõik teavad, et elu ei olegi aus ega õiglane. Kui väidad, et mingi asi ei ole aus, jätad sa endast naiivse ja lapsiku mulje. Kui tahad tööl siiski õiglusega seotud probleemi lahendada, tuleks enda emotsioonid ja hinnangud välja jätta ja keskenduda lahendustele.

Näiteks: «Ma panin tähele, et minu asemel usaldati see uus projekt hoopis kolleegi kätte. Ehk oleks võimalik mulle selgitada, miks selline otsus langetati? Ma sooviks teada põhjuseid, miks mulle eelistati kedagi teist, et ma saaksin edaspidi oma nõrkade kohtade kallal tööd teha.»

«Nii on siin asju alati tehtud»

Maailm muutub tehnoloogiaajastul nii kiirelt, et äris võib ka kuus kuud tagasi loodud protsess olla tänaseks lootusetult iganenud. Väide «nii on siin asju alati tehtud» näitab sind laisa ja muutusi kartva töötajana, samuti paneb see ülemusi kahtlema sinu proaktiivsuses ja kohanemisvõimes.

«Pole probleemi»

Kui keegi palub sul midagi teha või tänab sind millegi eest, ei tohiks kunagi öelda «pole probleemi», kuna see võib jätta teisele osapoolele mulje, et nende palve oleks võinud olla probleem ning nüüd nad on sulle tänu võlgu, kuna sa otsustasid, et see ei ole probleem. Pigem tuleks inimestele näidata, et sul on hea meel oma tööd teha. «Seda oli rõõm teha» või «ma teen seda hea meelega» on palju parem vastus, mis mõjub inimestele palju positiivsemalt.

«Ma nüüd esitan vist üsna rumala küsimuse...»

Selline lause õõnestab ühe hetkega sinu tõsiseltvõetavust, kuna näitab sind ebakindlana. Kui sa pole eneses kindel, ei ole ka teistel inimestel põhjust sinus kindel olla.

«See võtab ainult minuti (sekundi)»

Selline väide jätab mulje, et sa teed asju kiirustades ning samuti alavääristab su võimeid ja oskusi. Selle asemel tuleks öelda, et see ülesanne ei võta sult kaua aega.

«Ma üritan»

See lause viitab jällegi sinu ebakindlusele. Vastuta enda võimete ja oskuste eest. Kui sult palutakse millegi tegemist, on sul kaks võimalust: kas jäägitult selle tegemisele pühenduda või siis pakkuda välja mõni alternatiiv. Ära kunagi ütle, et sa üritad, kuna see näitab, et sa ei anna endast maksimumi.

«Ta on laisk/ebakompetentne/idioot»

Kolleegide mahategemisel ei ole kunagi positiivseid tagajärgi. Isegi, kui su iseloomustav märkus vastab tõele, on inimesed seda suure tõenäosusega juba ka ise märganud. Kui see aga tõele ei vasta, jätad sa hoopis endast idioodi mulje.

«Seda mu töökirjelduses küll ei ole»

Selline sarkastiline lause jätab sinust mulje, et teed tööd vaid nii palju kui tarvis, et iga kuu palk kätte saada. Kui su ülemus palub sul midagi teha, mis ei ole tegelikult sinu tööülesannetega üldse seotud, tuleks sul see ülesanne kõigepealt edukalt lõpule viia ning hiljem pöörduda ülemuse poole palvega rääkida enda rollist ja tööülesannetest. Võibki olla, et need on ajas muutunud.

«See pole minu süü»

Näpuga näitamine või enese süüst puhtaks pesemine ei ole kunagi hea mõte. Ole usaldusväärne. Ükskõik, kui väike roll sul ka mingi ebaõnnestumise juures oli, vastuta selle eest. Ka siis kui sina tõepoolest ebaõnnestumises absoluutselt süüdi ei olnud, kirjelda toimunut ja selle põhjuseid võimalikult objektiivselt ja emotsioonivabalt.

«Ma ei saa/oska»

Kui sul pole mingi ülesande eduka sooritamise jaoks vajalikke kogemusi või oskusi, paku välja mingi alternatiivne lahendus. Selle asemel, et öelda, et «ma ei oska nende numbritega midagi peale hakata,» võiks öelda «ma ei tea veel, kuidas sellist sorti analüüsi läbi viia. Ehk on olemas keegi, kes saaks mulle näidata, kuidas seda teha, et ma järgmine kord oleksin võimeline seda iseseisvalt läbi viima?»

«Ma vihkan seda tööd»

See on kõige viimane asi, mida tööl öelda. See näitab sind negatiivse inimesena ja viib kogu meeskonna moraali alla. Suure tõenäosusega panevad ka ülemused üsna kiirelt sinu suhtumist tähele ning hakkavad kaaluma võimalusi sinu asendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles