TeliaSonera ehitab Helsingisse 150 miljonit maksva andmekeskuse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varem Elioni juhtinud Valdur Laidi juhtimisel ehitab Sonera Helsingisse ülimoodsa andmekeskuse.
Varem Elioni juhtinud Valdur Laidi juhtimisel ehitab Sonera Helsingisse ülimoodsa andmekeskuse. Foto: Postimees.ee

Rootsi-Soome telekom TeliaSonera heitab Helsingisse kuni 150 miljonit eurot maksva andmekeskuse.

Andmekeskuse planeeritud võimsus on 30 MW ja maksimaalne võimsus 100 MW, teatas ettevõtte Soome haru Sonera täna pressiteates. Hinnanguliselt 130-150 miljonit eurot maksev andmekeskus peaks valmima 2017. aastal, selle ehitust kavatseb ettevõte rahastada institutsionaalsete investorite ja teiste koostööpartnerite abil.

Andmekeskus hakkab teistele ettevõtetele andmesäilitus ja -töötlemisteenust pakkuma. TeliaSonera pressiteate kohaselt loodab ettevõte, et andmekeskuse ümber kasvab seda kasutav ja sellest elatuv omaette ettevõtete ökosüsteem.

«Soome majanduse seisukohalt on see äärmiselt tähtis ettevõtmine,» ütles Sonera tegevjuht Valdur Laid. «Digitaliseerimisel on tootlikkuse parandamises keskne roll. Andmekeskused moodustavad ülemaailmse digitaalse taristu vundamendi. Andmekeskustes asub suur osa selle taristu andmeliiklus-, teenus- ja säilitusseadmetest ning nende haldamisest. On tähtis, et digitaalne taristu on Soomes ja selle loodav heaolu püsib Soomes.»

Sonera uues andmekeskuses kavatsetakse kasutada vaid rohelist energiat ning seal tekkiv jääksoojus on kavas kokku koguda ja uuesti kasutada.

Ajalehe Helsingin Sanomat teatel on tulevane andmekeskus mahult sama suur kui Haminas asuv Google'i andmekeskus. Soomes asuvad veel ka Vene otsingumootori Yandex ja Microsofti andmekeskused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles