ID-kaart võib saada kontaktivaba liidese mobiili ja tahvliga

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi infosüsteemi ameti peadirektor Taimar Peterkop.
Riigi infosüsteemi ameti peadirektor Taimar Peterkop. Foto: Eero Vabamägi

Riigi infosüsteemi amet ja Eesti eID-platvormi pakkuja Trüb Baltic AS on asunud välja töötama tehnoloogiat, mis võimaldaks ühendada ID-kaardi arvutite kõrval ka mobiilide ja tahvlitega.

«Sel ajal, kui ID-kaart loodi, oli inimesel arvutiks laua all suur kast ja liidestusviisiks USB-port.  Võtkem kätte tänapäevased toimingute tegemise seadmed ja näeme, et tahvlil ja mobiilil puudub olemasolevat tehnoloogiat ja tarkvara kasutades ID-kaardiga igasugune ühendamisviis,» selgitas ameti peadirektor Taimar Peterkop Postimehele antud intervjuus uue tehnoloogia arendamise vajadust.

«Kui valdav osa inimestest kasutab tänapäeval ka riigiga suhtlemisel tahvelarvutit ja mobiili ning eelistab mobiil-IDle jätkuvalt ID-kaarti, siis meie ülesannet on vastav tehnoloogia välja töötada, et see võimalikuks muuta,» lisas ta.

Üks võimalikest kasutusele võetavatest tehnoloogiatest mobiilsete seadmete ja ID-kaardi liidestamiseks on NFC kontaktivaba tehnoloogia.

Samas märgib ameti tellitud turvalisuse uuringust, et esimeseks väljakutseks niisuguste lahenduste loomisel on privaatvõtmete kaitse.

«Kui loobuda võtmete hoidmisest kiibil, pole privaatvõtmetele praegustes mobiilseadmetes head alternatiivset säilituskohta. Teiseks probleemiks kontaktivabade eID lahenduste puhul on nende ühendus mobiilseadmega, mis peab toimuma üle raadiokanali,» seisab uuringus.

Uuring soovitab ametile  NFC-digi-ID lahenduse loomisel vältida firmapäraseid, salajase spetsifikatsiooniga ning teadmata turvaomadustega protokolle ning võtta kasutusele avaliku kogukonna poolt sõltumatult analüüsitud lahendused.

RIA peadirektor märkis veel, et ID-kaarti tuleks igal juhul märksa laiemalt kasutusele võtta. «Tervitame väga, kui eraettevõtjad ID-kaarti püsikliendi tuvastusvahendina kasutusele võtavad, samas võib see pahatihti minna vastuollu nende äriplaanidena, kuna soovivad selleks kasutada kliendiga suheldes oma selgelt eristuvat vahendit,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles