Eesti eksport Aasiasse kasvas aasta alguses

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konteinerite laadimine laevale Muuga sadamas.
Konteinerite laadimine laevale Muuga sadamas. Foto: Peeter Langovits

Esimeses kvartalis kasvas eksport Aasia riikidesse 12 protsenti võrreldes mulluse sama perioodiga, teatas statistikaamet.

Enim on eksport suurenenud Iraani (kasv 11,3 miljonit eurot), Hiinasse ja Taisse (mõlemasse kasv 5,3 miljonit eurot) ning Indiasse (kasv 5 miljonit eurot), kirjutab statistikaameti juhtivstatistik-metoodik Evelin Puura statistikablogis.

Enim on aasta võrdluses kahanenud eksport Korea Vabariiki – 13,6 miljoni euro võrra.

Mullu moodustas Aasia riikide osatähtsus Eesti kaupade ekspordist neli ja impordist kuus protsenti. Aasia riikide osatähtsus Eesti kaubavahetuses pole viimase kümne aasta jooksul märkimisväärselt muutunud, nentis Puura.

Mullu eksporditi Eestist Aasia riikidesse kaupu 516 miljoni euro väärtuses ja imporditi 884 miljoni euro eest. Eestist eksporditi kaupu 42 Aasia riiki ja imporditi 38 riigist.

Kaubavahetuse puudujääk oli 368 miljonit eurot, mida mõjutas enim negatiivne kaubavahetuse bilanss Hiinaga (-347 miljonit eurot) ja Hongkongiga (-109 miljonit eurot). Võrreldes 2013. aastaga kahanes eksport ühe protsendi ehk viis miljonit eurot ning import suurenes kaheksa protsenti ehk 65 miljonit eurot.

Eesti ekspordi peamine sihtriik Aasia suunal oli eelmisel aastal Hiina, järgnesid Korea Vabariik, Jaapan, Saudi Araabia ja India.

Eksport kahanes eelmisel aastal võrreldes üle-eelmisega enim Iraaki (15 miljonit eurot) ja Kasahstani (13 miljonit eurot), samas suurenes eksport Hiinasse 40 miljoni euro võrra.

Enim ekspordib Eesti Hiina, Koreasse ja Jaapanisse elektri- ja mehhaanilisi seadmeid ning puitu ja puidutooteid.

Loe pikemalt statistikablogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles