Hiina rajab Venemaale suure kartulipõllu

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul
Kartul Foto: Liis Treiman

Kesk-Venemaa majandusfoorumil Kasvupunkt tõusid esile projektid, millest üks on teadusuurinfguteks mõeldud elektronmikroskoop ja teine põllumaa rentimine hiinlastele kartulite kasvatamiseks, kirjutas Venemaa valitsuse häälekandja Rossiskaja Gazeta.

Teadus- ja haridusasutuste tarbeks loodud moodsat elektonmikroskoopi pole Venemaa teadlased seni suutnud seeriatootmisesse anda ning seda on müüdud vaid mõned eksemplarid. Kuid see-eest on suur väljavaade koostöös Hiina juhtiva viljakasvatusettevõttega, mis on valmis Kurski oblastisse investeerima 25 miljonit dollarit kartulite kasvatamiseks. Hiinlased on juba sõlminud oblastivalitsusega lepingu kahe tuhande hektari põllumaa rentimiseks. Ettevõte rajab samasse 7,5 tonnise tootmisvõimsusega tärklisetehase, kus kümnest töölisest üks on spetsialist Hiinast.

Oli ka kolmas projekt, mis nägi ette Iisraeli tehnoloogia ja rahadega kalkunifarmi ning tehase rajamist, kuid see ei leidnud poolehoidu, sest niikaua, kui venelased eelistavad kanaliha, ei ole kalkunitoodete järele nõudlust, tõdes Venemaa valitsuse häälekandja.

Milliste ettevõtete projektidega tegemist oli, Rossiskaja Gazeta ei täpsustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles