Zimbabwe vahetab kvadriljonid USA dollariteks

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe elanik 50 miljardi dollari suuruse rahatähega.
Zimbabwe elanik 50 miljardi dollari suuruse rahatähega. Foto: Desmond Kwande / AFP

Zimbabwe elanikud saavad järgmisest nädalast hakata vahetama oma peaaegu väärtusetut kohalikku dollarit USA valuutaks. Esimene 175 kvadriljonit (175 000 000 000 000 000) Zimbabwe dollarit vahetatakse pangakontodel viie USA dollari vastu.

Neil, kellel kontol on üle 175 kvadriljoni Zimbabwe dollari, vahetatakse raha kursiga 1 USA dollar iga 35 kvadriljoni kohaliku rahaühiku eest, vahendas Reuters.

Zimbabwe hüperinflatsioon jõudis haripunkti 2008 augustis, kui hinnad tõusid 11,2 miljonit protsenti kohalikus vääringus. Kõige suurem emiteeritud rahatäht oli 100 triljonit Zimbabwe dollarit, millest piisas paariks linnaliinibussi piletiks. Suuremateks ostudeks pidid kohalikud raha mitme kilekotiga vedama.

Jaanuaris 2009 otsustas valitsus sallida stabiilsemate valuutade paralleelkasutust ning nüüd ongi riigis peamiselt kasutusel LAVi rand ja USA dollar, aga ka euro, naelsterling ja Botswana pula. Kohalik raha jäi küll tehniliselt võttes käibele, kuid seda ei kasutanud peaaegu keegi.

Värske Zimbabwe valitsuse otsusega lõpebki kohaliku dollari teekond. Neile, kel veel vana paberraha järel, lubab keskpank vahetada USA dollareid kursiga 1 dollar 250 triljoni Zimbabwe dollari eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles