Swedbanki abiga haihtus Rumeenias 8,5 miljonit eurot eestlaste raha

Kuuuurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Üle kahesaja eestlase investeeris Rumeenia kinnisvarasse Swedbanki vahendusel 8,5 miljonit eurot. Tänaseks on investorid oma rahast ilma jäänud.

2007. aastal laenas Peep Aaviksoo firma IPC Romanian Land Portfolio OÜ üle kahesajalt võlausaldajalt natuke alla 8,5 miljoni euro. Laen oli mõeldud selleks, et osta Rumeenias kinnisvara ja hiljem hinnatõusu pealt teenida. Laenajate seas oli palju tuntud ja vähem tuntud inimesi.

IPC Romanian Land Portfolio ei oleks seda raha investorite sõnul kunagi ilma Swedbanki abita kokku saanud. «Tuleb välja, et Swedbank müüs oma parimatele klientidele oma kõige suuremat vara, milleks on usaldus,» ütleb teine anonüümsust palunud investor, kes on samuti praeguseks üle 60 000 euro suurusest investeeringust ilma jäänud. Ta on asja uurinud ja saanud teada, et võlakirjade programmi nõustasid Swedbanki juristid ja intressitoodete osakond.

Et hoiduda Eesti Finantsinspektsiooni järelevalvest, korraldati võlakirjade emissioon kinnisena. Seda kinnitati võlakirju tutvustavas emissiooniprospektis, mida vahendas omakorda samuti Swedbank.

Swedbank kinnitab, et nemad võlakirjaemissiooni ei korraldanud. «Kõik Nord Hill Land Portfolio võlakirjad, mille emissioonides osaleti, märgiti panga klientidele, pank endale võlakirju ei märkinud. Meil ei olnud lepingulist suhet ei emissioonide korraldamiseks ega emitendiga seotud ettevõtete nõustamiseks – seega ei võtnud Swedbank Markets mingit emissiooni korraldaja ega koordineerija rolli,» väidab Swedbank oma kommentaaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles