Ümbrikupalka sai mullu üle 20 000 inimese vähem

Crisely Apri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbrikupalk ei ole enam lahe.
Ümbrikupalk ei ole enam lahe. Foto: Marko Saarm

Konjunktuuriinstituudi (EKI) viimase uuringu põhjal on ümbrikupalka saavate töötajate osakaal eelmisel aastal langenud, moodustades 7 protsenti kõigist palka saanud inimestest. 

See tähendab, et ümbrikupalka sai üle 20 000 inimese vähem, teatas MTA.

 „Kui veel 2013. aastal oli iga neljas maksu- ja tolliameti poolt kontrollitud töötaja ehituse, toitlustuse ja majutuse sektoris mitteametlikult tööl, siis alates aasta algusest kontrollitud isikutest on tööandjad jätnud registreerimata alla 8 protsendi töötajatest,“ ütles maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm.

 Peadirektor lisas, et sellises arengus omab mõju ka töötaja registreerimise nõue. „Loodame, et  sellega kasvab üha enam teadmine sellest, miks registreerimine ja ametliku palgaga saadavad hüved vajalikud on.“

Kuigi ümbrikupalkade maksmine on vähenenud, jäi riigil siiski EKI hinnangul 2014. aastal laekumata maksude näol saamata 93 miljonit eurot. „Ümbrikus palga saajate arvu vähenemisega peab kaasas käima ka inimeste teadlikkus, et seda tuleb taunida ja isegi osaliselt ümbrikupalga saamine kahjustab meie kõigi sotsiaalset turvatunnet,“ selgitas Helm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles