RIK kriitikaga nõus - ettevõtjaportaal tehakse e-residentidele paremaks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
: EDWARD LUCAS, EESTI ESIMENE E- RESIDENT : TALLINN, EESTI, 01DEC14

Edward Lucasele anti üle eesti esimene e- residendi kaart. 

lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES
: EDWARD LUCAS, EESTI ESIMENE E- RESIDENT : TALLINN, EESTI, 01DEC14 Edward Lucasele anti üle eesti esimene e- residendi kaart. lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Registrite ja Infosüsteemide Keskus RIK nõustus e-residentide esindajate kriitikaga ettevõtjaportaali kasutusmugavuse osas ja asub seda peagi kohendama.

Nimelt ütles mitmeid e-residente esindav õigusnõustaja Ivo Nagel sel nädalal Postimehele, et kuigi e-residendi digi-ID peaks olema mugav võimalus Eesti ettevõtte välismaalasest osanikule või juhtorgani liikmele ettevõtjaportaali kaudu ettevõttele ligipääsuks ning dokumentide ja aruannete esitamiseks, tekib selle kasutamisel veel takistusi.

Digi-IDd kasutama hakates selgub Nageli sõnul, et kui välismaalane on enne e-residendi digi-ID taotlemist juba olemasoleva Eesti ettevõtte juhatuse liige, siis on ettevõtte registrikaardile kantud tema nimi ja sünniaeg.

Pärast digi-ID kättesaamist selgub, et kohe ei saagi värske digi-ID omanikust juhatuse liige ettevõtjaportaalis endaga seotud ettevõtte andmetele juurdepääsu, samuti ei ole võimalik tal kandeavaldusi esitada. See tuleneb asjaolust, et äriregistri registrikaardile on kantud juhatuse liikme sünniaeg, mitte isikukood.

RIK teatas kriitika peale täna, et on artiklis toodud tehnilise lahenduse mugavamaks muutmise ettepanekuga nõus.

«Hetkel analüüsime koos e-residentsuse projektitiimiga, kuidas leida kasutaja jaoks mugavamat lahendust. Kuni tehnilise muudatuse elluviimiseni oleme ettevõtjaportaali lisanud teavitusi, kuidas e-residendil on võimalik isikukoodi lisada ilma riigilõivu tasumiseta,» ütles RIKi pressiesindaja Heilika Kutsch Postimehele.

Ta kinnitas, et äriseadustikust tulenevalt toimub registris isikukoodi muutmine või täiendav sissekandmine riigilõivuvabalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles