Soome äriliidrid kutsuvad üles sissetulekuid kärpima

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ettevõtjate liidu juht Matti Alahuhta.
Soome ettevõtjate liidu juht Matti Alahuhta. Foto: ek.fi

Soome äriliidrid – ettevõtjate keskliidu EK juht Matti Alahuhta, finantsala keskliidu juht Reijo Karhinen ning Kone ja Sanoma juhatuste esimees Antti Herlin – kutsusid kolleege üles vähendama oma palka või annetama osa sissetulekust.

Ajalehe Helsingin Sanomat andmeil kavatsevad kolm meest ise nelja järgmise aasta jooksul kärpida oma sissetulekust viis protsenti ja kulutada see raha ühiskondlikult kasulikul otstarbel.

Oma üleskutsega tahavad kolm ärijuhti toetada ühiskondlikku lepet ning uue peaministri Juha Sipilä valitsuse püüdlusi Soome kasvu teele tagasitoomiseks. Kui ühiskondlikku lepet ei sünni, jäävad Soomele kolmiku sõnul vaid halvad arenguvariandid.

Soome ettevõtjate esindusorganisatsioon Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) saatis üleskutse edasi oma 16 000 liikmele. Kirjas innustatakse toetama Soome presidendi Sauli Niinistö ja peaministri Sipilä üleskutset osaleda Soome majanduse päästmistalgutel.

«Palume, et ettevõtete juhid mõtleks suve jooksul, mida nad võivad ühiskondliku leppe heaks teha. Jutt võiks käia näiteks iga-aastasest annetusest või palgakärpest,» seisab kirjas.

«Soome juhtidel on uus haare. Näeme meetmeid, millega tõus võib alata. Kogu rahvas peaks nüüd neist meetmeist kinni haarama kogu südame ja energiaga,» rääkis EK juht Alahuhta ajalehele.

Äriliidrid tunnistasid Helsingin Sanomatele, et on samuti olnud osalised senise pessimistliku suhtumise levikus. Nüüd tahetakse aga olla optimistid.

Kolmiku liikmed märkisid lehele, et on kriitikaks valmis. Nii mõnigi võib ju öelda, et mis viga rikastel osast sissetulekust loobuda.

«Kui ka vähendaks palka poole võrra, oleks ikka ütlemist. Aga ma tahan olla talgutel osaline. Ühiskondlik lepe oleks mõistuse võit,» ütles rahandusala liidu pealik Karhinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles