12 lauset, mida ei tasu esimesel tööpäeval öelda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesel tööpäeval tuleks üles näidata alandlikku õppimistahet ning hoida silmad-kõrvad lahti, et teha kohanemisprotsess nii endale kui ka sind ümbritsevatele kolleegidele ja ülemustele võimalikult valutuks ja lühikeseks.
Esimesel tööpäeval tuleks üles näidata alandlikku õppimistahet ning hoida silmad-kõrvad lahti, et teha kohanemisprotsess nii endale kui ka sind ümbritsevatele kolleegidele ja ülemustele võimalikult valutuks ja lühikeseks. Foto: PantherMedia

Business Insider on karjäärikoolitaja J.T. O'Donnelli abiga kokku kogunud 12 lauset, mida ei tasuks uues töökohas esimesel tööpäeval öelda.

«Minu viimases töökohas...»

Kellelegi ei meeldi ninatargad. Esimesel tööpäeval tuleks üles näidata alandlikku õppimistahet ning hoida silmad-kõrvad lahti, et teha kohanemisprotsess nii endale kui ka sind ümbritsevatele kolleegidele ja ülemustele võimalikult valutuks ja lühikeseks.

«Millal ma palka juurde saan?»

Võib-olla peaksid mõtlema pigem sellele, kuidas katseaeg edukalt läbida.

«Muuseas, ma pean reedeti töölt varem lahkuma»

Kui sa seda juba tööintervjuu käigus ei maininud, on selgelt tegu austuse puudumisega tööandja vastu.

«Kellest peaks ma siin eemale hoidma ja kellega suhtlema?»

Isegi kui kontoris on inimestevahelised suhted keerulised, on see ainult nende inimeste asi ning teiste taga rääkimine või sellele ärgitamine on sinu karjäärile kahjulik. Tutvu inimestega ise ning langeta hinnangud nende kohta iseseisvalt.

«Nii seda mulle küll ei õpetatud»

Hoia vestlused positiivsena. Sinu tööandja ei taha kuulda mitte seda, kuidas sinu vanas töökohas asju tehti, vaid seda, et sa oled võimeline kiirelt uue töökoha protsessidega kohanema.

«Kuidas siin jõulupidu välja näeb? Kas me saame boonuseid?»

Võib-olla tuleks kõigepealt jõuludeni uues töökohas vastu pidada ning ennast tööandjale tõestada, ning siis boonustest rääkida?

«Mida ma tegema pean, et ettevõtte poolt uuem ja parem töötelefon (tööarvuti vms) saada?»

Juhul, kui sinu tööandja poolt sulle antud töövahendid ei ole kõige moodsamad, on üsna suur võimalus, et ka sinu kolleegidel on sama probleem. Kui sa hakkad kohe esimesel tööpäeval nõudma teistest paremat telefoni, arvutit või muud seadet, ei leia sa kolleegide seas just väga palju sõpru. Kui töövahendid hakkavad tõepoolest piirama sinu töö tulemusi, tuleks see ülemustega mingil hetkel jutuks võtta, kuid kindlasti mitte ainult endast lähtuvalt.

«See tundub jaburusena»

Uues töökohas on mitmeid asjad harjumuspärasega võrreldes teistsugused. Selle asemel, et käigupealt kritiseerima hakata, tuleks viisakalt välja uurida, miks mingeid asju just ühel, mitte teisel viisil tehakse.

«Mu eelmine ülemus oli idioot»

Võib-olla, et oligi, kuid tema taga rääkimine uues töökohas näitab su ülemustele ja kolleegidele sinu negatiivset suhtumist. Lisaks võib see tekitada ka usaldusprobleeme, kuna võidakse arvata, et räägid ka neid taga, kui neid juhuslikult seltskonnas ei ole.

«Ma kutsuks teid kõiki tuleval pühapäeval oma kirikusse»

Juhul, kui see pole just sinu tööga seotud, tuleks kontoris usu ja poliitikaga seotud vestlusi vältida.

«Minu arvates...»

Esimesel tööpäeval peaksid sa olema kuulaja, mitte rääkija rollis. Tee kõigepealt selgeks, millised on sinu ülemuste ja kolleegide seisukohad ning nende seisukohtade põhjused mingitel teemadel, enne kui otsustad oma arvamusi välja öelda.

«Milliseid töötajasoodustusi me saame?»

Esimesel tööpäeval sellise küsimuse esitamine näitab, et oled väljas vaid omakasu peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles