Eesti Pank: Eesti majandusele on pikemaajaliselt jõukohane 3-4-protsendiline kasv

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson (vasakul) ning asepresident Ülo Kaasik.
Eesti Panga president Ardo Hansson (vasakul) ning asepresident Ülo Kaasik. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Pank ütleb värskes majanduskommentaaris, et Eesti majandus on jõudnud aeglasema kasvu faasi ning majandusele on pikemaajaliselt jõukohane kasv 3-4 protsenti aastas.

Sellest kiiremat kasvu piirab elanikkonna vähenemine ning välja kujunenud tootmisstruktuur, -sisseseade ja -tehnoloogia.

«Kasvu toetavate struktuurireformideta saaks majanduskasv kiireneda üle nelja protsendi ja tõenäoliselt majanduse ülekuumenemise hinnaga,» kirjutab Eesti Pank.

Selle aasta majanduskasvuks ennustab keskpank 2,2 protsenti, järgmiseks aastaks 3,1 ning 2017. aastaks 3,6 protsenti.

Arvestades mitme olulise ekspordituru probleeme, on Eesti majanduskasv olnud rahuldav,  seda ka hoogsa eratarbimise tõttu. Tarbimist on soodustanud väga paljud tegurid: keskmise palga tõus, tööhõive kasv, vähenenud tööpuudus, hinnataseme langus, suurenenud sotsiaaltoetused ja kõrge kindlustunne.

Eesti Panga prognoosi kohaselt kahaneb töötuse määr sel aastal 5,9 protsendini ning hakkab seejärel tasapisi kasvama ulatudes 2017. aastaks 7,5 protsendini. Kasvu põhjus on siiski pigem tehniline, sest alates 2016. aastast lisandub töövõimereformi tulemusena tööturu jaoks uusi aktiivseid inimesi.

Inflatsioon jääb keskpanga prognoosi kohaselt selleks aastaks nulli, järgmisel ja ülejärgmisel aastal kiireneb aga 2,6 ja 2,7 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles