Väikeettevõte palub klientidelt abi võla tagasimaksmisel

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caseril tekkisid rahamured peale suurt tellimust, mille saaja võttis raha, kuid telefoniümbriseid ei saatnud.
Caseril tekkisid rahamured peale suurt tellimust, mille saaja võttis raha, kuid telefoniümbriseid ei saatnud. Foto: INDRANIL MUKHERJEE/AFP

Nutitelefoniümbriseid müüv ettevõte Ca5er OÜ saatis oma klientidele kirja, mille järgi on ettevõte rahalistes hädades ning palub nende lahendamiseks abi oma klientidelt.

«Ma annan teada, et me ei jää teile võlgu, mitte kunagi! Ma palun anda meile natukene aega või siis uue võimaluse – tühistades eelnevad kokkulepped,» kirjutas Caseri konsultant Andre Elissaar. Ettevõte palus kirjas klientidelt aega ja mõistvat suhtumist.

Elissaar kirjeldas, et mõned kuud tagasi tegi ettevõte suure tellimuse, mille saaja võttis Caserilt raha, kuid kaupa vastu ei saatnud. Tema kinnitusel üritasid nad firmaga ühendust saada, aga «ettevõtte kohta ei olnud enam infot» ja telefonidele ei vastatud. Caseri asutaja ja juhatuse liige Kristjan Kippar selgitas, et tegu oli väljamõeldud firmaga, mis tekitas usaldust ilusa kodulehe ja hindadega, kuid peale usalduse tekitamist haihtus õhku.

Selle tõttu ei suutnu Caser omakorda tagastada raha enda klientidele, kes olid saamata jäänud telefoniümbriste eest juba ära maksnud. «Kliendid hakkasid massiliselt tellimusi tühistama, millega tekitati veel raskem olukord, kuna tellimused vähenesid ja tänu tellimuste vähenemisele ei tekkinud enam piisavalt vahendeid, et teile raha tagasi maksta,» kirjutas Elissaar.

Caser pakkus klientidele välja kaks võimalust tellimuste eest makstud raha tagasisaamiseks. Esimese variandi järgi soovib ettevõte kanda kliendi Caseri keskkonna kontole võlguoleva summa eest boonuspunkte, millele lisaks kingib 15 protsenti punkte. Selle eest saaksid kliendid ettevõtte sõnul endale siiski meelepärase toote osta. Sel puhul palub konsultant arvestada ühekuuse tarneajaga.

Teise variandi järgi saavad kliendid oma raha tagasi küsida. «Lahendus 2: Soovite ikkagi enda raha tagasi, tehes meie elu natukene raskemaks, aga siinkohal ma paluksin anda meile natukene aega,» seisab kirjas. Elissaar lisas, et nad teevad tagasimakseid iga päev, niisiis võib raha tagasisaamine võtta aega ühest päevast kuni kahe kuuni.

Caseri asutaja ja juhatuse liige Kristjan Kippar tõdes, et ettevõte on tellimustega vastu näppe saanud ennegi, kuid see ei mõjutanud oluliselt tarnet. «Finantsprobleeme on olnud alati, kuna valdkond on olnud keeruline ning läbilöömine raske,» seletas ta. Kippari sõnul on ettevõte investeerinud kogu lisaraha arendusse, näiteks kulutanud 30 000 eurot Facebooki reklaamile. «Hetkel on loodud ka riskikapitali plaan, et kui tulevikus peaks selline asi korduma, siis ei tekiks sellist olukorda klientidele,» märkis ettevõtte juht.

Kippar tõdes, et ettevõtte põhiprobleemiks on olnud ka suur tellimuste maht. Tema kinnitusel on Caser täitnud oma tegutsemisaja jooksul 25 000 tellimust, millest probleeme on olnud 6722 korral – sinna hulka kuuluvad ka tellimused, mille tarne on hilinenud kas või ühe päeva. «Kõige suurem probleem on olnud alati haldamine, kuna mass on suur ja asutajana olen praktiliselt üksinda ettevõtte üles ehitanud ning rõhunud toodete valiku suurusele,» rääkis ta.

Kippari sõnul on ettevõte tagastanud klientidele ainuüksi sel aastal üle 60 000 euro ja veel on natukene maksta. «Olen loobunud kõigest, mis mul varaliselt oli, et kliendid saaksid oma probleemidele lahenduse, kuid jääb veel puudu,» lausus Kippar. «Ainuke asi, mida vajatakse, on aeg, kuid seda meil ei ole.»

Ettevõtte juht kinnitas, et pankrotti ei tule, kuna Ca5er OÜ ei ole pikas perspektiivis maksejõetu ning kokkulepped on saadud praktiliselt kõikide võlausaldajate ja partneritega. Kehva olukorra lahendamiseks on meeskonnaga liitunud kaks uut inimest, kellega koos on ettevõte pannud paika tegevuskava. Kippari kirjeldatud plaani järgi saab Caser lahti kõikidest kohustustest klientide ees hiljemalt 31. juuliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles