Brasiilia vihmad kergitavad taas kohvi hinda

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktor Brasiilia kohviistanduses noori taimi kastmas.
Traktor Brasiilia kohviistanduses noori taimi kastmas. Foto: Paulo Whitaker / Reuters

Kui mullu pani maailma kohviturgu muretsema Brasiilias pikalt kestnud põud, siis tänavu on asi vastupidi – ülemäärased vihmad on takistanud maailma suurima kohvitootja saagikoristust ja -kuivatamist ning pannud turu taas muretsema. Viimasel nädalal on kohvi hind börsil kerkinud üle seitsme protsendi.

USA turul tõusid araabika kohvi tulevikulepingute hinnad eelmise nädalaga 7,1 protsenti 1,351 USA dollarini naelast, vahendab Bloomberg.

Aasta algusest saadik on kohvi hind kukkunud 19 protsenti, seda just seetõttu, et Brasiilias loodeti tänavu head saaki. Aga Brasiilia kohvitootjate kooperatiivi Cooxupe teatel on esimesed tänavused partiid näidanud, et saagi üldine kvaliteet tuleb kehvapoolne.

Bloombergi teatel on nüüd kohvi hinna kukkumisele mänginud kauplejad asunud oma lühikesi positsioone vähendama. «Inimesed on hakanud mõistma, et tarneprobleemid pole üldsegi kuhugi kadunud,» ütles agentuurile National Securities Corp peastrateeg Donald Selkin. «Isegi kui me ei näe hindades järsku hüpet, siis paistab, et turu põhi on möödas ja edaspidi näeme mõningast tugevnemist.»

Neumann Kaffee Gruppe ennustas möödunud nädalal, et maailma kogu kohvitoodang on tänavu septembris lõppeval hooajal 3,3 miljonit kotti väiksem kui mullu samal ajal. See tähendab, et turult võib puudu jääda 200 000 tonni kohviube. Siiski on Neumanni teatel defitsiit väiksem kui mullu.

On ka teistsuguseid arvamusi. Societe Generale SA ennustab hoopis tänavuse globaalse tootmismahu kasvu 950 000 koti võrra ehk 55 000 tonni võrra, sest maailma suuruselt teine kohvitootja Kolumbia suurendab toodangut.

Kohvi hinnale lisab täiendavalt survet pidevalt kasvav nõudlus. USA põllumajandusministeeriumi hinnangul kasvab kohvi tarbimine maailmas tänavu neljandat järjestikust aastat, suurenedes möödunud aastaga võrreldes 3,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles